preskoči na sadržaj
Vijesti

Srednjoškolci iz Metkovića zanimljivi i edukativni

Učenici Srednje škole Metković proputovali su cijelu Europu zahvaljujući projektima u sklopu programa Erasmus. Jedina su škola u županiji koja ima smjer vozač motornih vozila, imaju još 13 zanimanja u ponudi te još mnogo toga zanimljivog.

Od 2017. proveli su 15 projekata Erasmus, dobili i Erasmus-akreditaciju do kraja 2027. i imaju pune ruke posla.

- Učenici su sudjelovali u mobilnostima u svim državama EU-a, ostale su nam Norveška i Sj. Makedonija. Sudjelovalo je više od 150 učenika, kaže Petar Nikolić, prof. geografije i engleskog jezika.

Plan imaju, pa natrag u školu. Svatko na svoj predmet. Patricija, učenica četvrtog razreda smjera modni tehničar, kaže da napraviti može sve, haljinu, hlače, suknju, i sve popraviti.

- Iznenađujuće loše su motoričke vještine, jako loše, nestrpljenje pri radu, ne mogu tako dugo sjediti i pratiti nastavu. Danas je to sasvim drugačije. Sada su svi odlični, kaže nastavnica strukovnih predmeta Jadranka Nikolić.

 

Dramska grupa za samopouzdanje


Dodaje, međutim, treba puno raditi i na njihovu samopouzdanju. A to čine u sklopu dramske grupe. Cilj je da djeca nauče reagirati. Da ne budu pasivni, da ne budu zatečeni, nego proaktivni, kaže Nikolina Anković, prof. hrvatskog jezika i voditeljica dramske grupe.
 

Kuhari u novoj kuhinji, vježba na školskom kamionu


A nakon što su se u kuhinji uvjeti poboljšali, budućim kuharima samopouzdanja više ne nedostaje. Svaki učenik, kaže nastavnica strukovnih predmeta Dana Paponja, ima svoj boks i može samostalno raditi. Pa tako i tradicionalna metkovska jela - brudet od žaba, jegulja...

Veliko je zanimanje za strojarskog računalnog tehničara, ali i za vozača motornih vozila. Taj je smjer itekako popularan, a ima ga jedino ta škola u županiji. Naravno, vježbaju na školskom kamionu.

- Najvažnija je sigurnost vožnje. Oni spadaju u C-kategoriju profesionalnih vozača, a ovo je kamion velikih gabarita. Oni će prevoziti velike terete, kaže nastavnik strukovnih predmeta Andrijano Deak, koji je i sam završio tu školu pa zna koliko je gradivo zahtjevno, ali i ispit.

Zanimljiva je ta škola. Osim zadanog gradiva, svladavaju i životne lekcije koje će im biti korisne kada je završe. 

 

Izvor: Magazin HRT HR

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Josip Ujdur   datum: 30. 10. 2023.

Tražilica

Društvene mreže
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događajiKorisni linkovi

Engleski jezik

mobilnost.hr

preskoči na navigaciju