preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Facebook stranica

 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Info centar za mlade

Portal za škole

Image result for portal za škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Zadru, Ninu i NP Paklenica
Autor: Darko Primorac, 4. 4. 2017.

Učenici Srednje škole Metković, zanimanja konobar, kuhar i prodavač, u subotu, 1. travnja pod vodstvom nastavnika Petra Nikolića, Željke Dodig, Snježane Batinović i Nine Bjeliš posjetili su Nacionalni park Paklenicu, solanu Nin i Zadar.

Po dolasku u Nacionalni park Paklenica dočekala nas je stručna vodička Parka  te provela pješačko - edukativnom stazom "Pjeskarica“ koja se proteže od Pakleničkog mlina  do parkirališta u kanjonu, uz istočnu obalu potoka. Staza duga 1 500 m prolazi kroz područje raznolikih reljefnih oblika i bogate vegetacije te je opremljena interpretativnim pločama. 

 


Posjetili smo i podzemne tunele u Velikoj Paklenici popularno nazvane „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. Godine. Učenici su uživali u „Malom centru penjanja“ koji se nalazi u multifunkcionalnoj dvorani u sklopu koje se nalazi i umjetna stijena na kojoj su neki od njih napravili i svoje prve penjačke pokrete. Na zidovima u dvorani nalazi se  nekoliko ekrana pomoću kojih su se na interaktivan i zabavan način upoznali s penjanjem uz „Mali penjački rječnik“„Kratku povijest penjanja“ i „Školu vezanja čvorova“. Upoznali smo se i s radom Hrvatske gorske službe spašavanja i čuli zanimljive priče spašavatelja o njihovim iskustvima.

Nakon posjeta Velike Paklenice uputili smo se u grad Nin. Nakon kratke šetnje gradom posjetili smo solanu Nin i Muzej soli. Prošetali smo parkom solane Nin i educirali se o fazama proizvodnje soli.  U sklopu solane nalaze se muzej i kuća soli. Tu smo na kratko kročili u prošlost kroz prikaz crno bijelih fotografija, starih alata za rad, vagona koji su se koristili nekada davno kao sredstvo za transport soli iz bazena u skladište, ali istodobno kročili i u sadašnjost kroz interaktivnu igru i maketu jedinstvenog prirodnog rezervata. Na kraju smo pogledali dokumentarni film na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku o povijesti solane.

Na kraju terenske nastave posjetili smo staru jezgru grada Zadra te se upoznali sa znamenitostima i turističkim atrakcijama: Morske orgulje, Pozdrav suncu, Kalelarga, crkve sv. Stošije, sv. Donata, sv. Krševana, Trg pet bunara i Perivoj kraljice Jelene.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju