preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Facebook stranica

 

Kalendar
« Lipanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Info centar za mlade

Portal za škole

Image result for portal za škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Metkovski srednjoškolci i osnovci obnovili školu u Indiji
Autor: Darko Primorac, 20. 10. 2017.

Uspješno realizirana humanitarna akcija „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje“

Danas se navršava 29 godina od smrti oca Ante Gabrića koji je svoj zemaljski život završio 20. listopada 1988. u Kalkuti,  na rukama svoga suradnika i prijatelja  
oca Sylvestera  Xaviera.

 


Znatiželja metkovskih srednjoškolaca i osnovnoškolaca koji neumorno tragaju za informacijama o životu i radu oca Ante dovela ih je upravo do oca Sylvesetera koji
i  danas slijedi put kojim je krenuo naš otac Ante.

Prošle školske godine kontaktirali smo s ocem Sylvesterom Xaviarom u Indiji i dobili informacije o lošem materijalnom stanju katoličke škole u mjestu Kulpi, a u kojoj se školuje  300 učenika,  50 predškolaca i 250 učenika od 1. do 4. razreda. U nedostatku financijskih sredstava učenici  se školuju u vrlo skromnim uvjetima. Budući da nemaju u  učionicama klupe i  stolice, sjede na podu.

Povodom obilježavanja Dana oca Ante Gabrića, u veljači 2017. godine, zajedno sa ostalim metkoviskim školama pokrenuli smo humanitarnu akciju pod nazivom:
"Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje." u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za pomoć školi Sacred Heart primary school. 


Ovom su  akcijom metkovski učenici pokazali ljubav i novu nadu za one koji trebaju pomoć, a s kojima smo trajno povezani uspomenom na oca Antu Gabrića.

Otac Sylvester nije krio svoje oduševljenje i zahvalnost. Duboko dirnut i sretan zbog istinskoga prijateljstva između dvije domovine našega oca Ante, Hrvatske i Indije, 
poslao je pismo u kojem izvještava o realizaciji projekta obnove škole i opremanju učionica klupama i stolovima.  

U svom misionarskom djelovanju u Indiji otac Ante neumorno je gradio škole nastojeći opismeniti i obrazovati djecu i mlade kako bi se uzdigli iz siromaštva. 
Danas, nakon gotovo 80 godina od njegovoga odlaska, njegovi Metkovci nastavljaju s humanitarnim djelovanjem.

„Otac Ante Gabrić život je mjerio životom. Imao je hrabrosti suočiti se s vrijednostima života te uzdići se iznad problema i strahova. 

Zračio je srećom jer „samo sretan čovjek dijeli svoju sreću s drugima, zadovoljan je sobom i onim što ima“. (…) 

Nije ostao u svojoj skromnosti djelovanja u depresiji bezizlazna života. U svakom djelovanju vidljiva je Božja prisutnost i providnost. 

Jezike nije jednostavno naučiti, ali jezik ljubavi, s najvećom lakoćom,  govorio je i živio.“- istaknula je Vanja Gabrić, prof. na 1. okruglom stolu posvećenom ocu Anti 
25. veljače 217. godine.

Srednja škola Metković, Gimnazija Metković OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića s radošću su pokrenule ovu akciju vjerujući riječima oca Ante da je 
sve slađe kad se dijeli, kad se daje.

Blagoslov oca Sylvestera  i nebeska zaštita našega oca Ante motivirat će Metkovce da i dalje čine dobra dijela i šire glas o njegovoj veličini i plemenitosti.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju