preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Facebook stranica

 

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Info centar za mlade

Portal za škole

Image result for portal za škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
10 godina rada udruge Mladi oca Ante Gabrića
Autor: Darko Primorac, 21. 10. 2019.

Prije točno 10 godina, 20.10.2009., na godišnjicu smrti oca Ante  Gabrića, učenici Srednje škole Metković sa svojim su nastavnicima osnovali udrugu Mladi oca Ante Gabrića s ciljem pružanja pomoći i podrške svojim učenicima.

 

U samim počecima bili su to maleni koraci,  usmjereni na učenike naše škole kao i njihove obitelji, a onda su krenule samostalne akcije ispred tržnih centara u svrhu prikupljanja pomoći Caritasu, Crvenom križu, pomoć don. Velimiru Tomiću i njegovim misijama u Tanzaniji, srušenoj školi u Japanu i niz drugih akcija  da bi nas put  doveo do Antine Bengalije.

 

 


Prije četiri godine uz pomoć tadašnjeg vicepostulatora Antuna Volenika stupili smo u kontakt s p. Silvestrom Xavierom koji je živio i radio s našim misionarom, svećenikom na čijim je rukama otac Ante Gabrić umro. Od tada započinje naš hod Antinim stazama s ciljem oživljavanja  njegovih misijskih postaja.

Zbog uočene potrebe, 2017. godine zajedno sa ostalim metkovskim školama pokrenuli smo  akciju „ Sve je slađe kad se dijeli , kad se daje!“ kako bi obnovili školu u Kupleu, što smo i uspjeli.

Prošle godine sa svećenicima p. Silvestrom Xavierom i p. Prolajom Boydiom pokrenuli smo projekt otvaranja nove škole u Marijapoliju, na mjestu gdje je nekada i bila škola, pogon s različitim zanatima kao i pogon poznate tvornice obuće Bata.

Odlučili smo pomoći. Kroz cijelu godinu organizirali smo razne manifestacije i humanitarne akcije, na nivou škole i grada, te u goste doveli svećenike iz Indije. Tad smo uz pomoć građana Metkovića, Splita i Međugorja skupili smo potrebna sredstva.

Ove godine, 14. siječnja  otvorili smo  školu pod nazivom „Fr. Gabric English medium school“. Preuređen je njen donji dio. Upisano je 30 učenika i zaposlene  tri učiteljice. Još nam  je ostao gornji kat kojeg također namjeravamo završiti. Također  smo pokrenuli  blagajnu solidarnosti i zajedno s učenicima odlučili se  odreći jedne kave  svakog 20. u mjesecu.

Od veljače i otvorenja škole, neumorno koračajući Antinim stazama nastavili smo s nizom aktivnosti. U potpunosti smo obnovili crkvu, u župnom dvorištu uredili smo prilaz kipu oca Ante, uredili njegov grob i postavili kip Majke Tereze. Na većem zemljištu uz školu raščistili smo teren i počeli s radovima gdje će se obilježavati različite proslave u čast ocu Anti, kulturna događanja, kao i svečana premijera plesne drame o životu oca Ante koja će se svečano prikazati 28.2. 2020.

Osim toga u tijeku su radovi na župnoj kući,  trebamo obnoviti dotrajali krov te pripremamo prostorije za buduće hodočasnike. Kako kaže pater Silvester: „ Sve treba biti spremno prije nego se proglasi blaženim i svetim. Ovaj, možda nama mali projekt bit će velik za stanovnike tog kraja a nama na ponos da ne zaboravimo našeg misionara koji vječno počiva ispod palmi Sunderbanske džungle.

Na nama je da svi zajedno, svim snagama oživimo ovu posljednju Antinu misiju, pružimo ljubav i novu nadu onima koji trebaju pomoć, a s kojima smo kao Metkovci trajno povezani.

                                                                

Zahvaljujemo svima koji su nam se do sada priključili i doprinijeli da uspješno realiziramo dosadašnje aktivnosti i onima koji će ubuduće zajedno s nama zajednički koračati  „ Antinim stazama“.

 

                                                                     „ Mladi oca Ante Gabrića“

                                                                             Violeta Oršulić

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju