preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Facebook stranica

 

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Info centar za mlade

Portal za škole

Image result for portal za škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet ustanovi Državni arhiv, Sabirni centar Metković-Opuzen-Ploče
Autor: Darko Primorac, 6. 2. 2020.

Gdje pronaći stare svjedodžbe, matične knjige, trajnu poslovnu dokumentaciju? U čemu je razlika između knjižnice i arhiva ?

Odgovore na ta pitanja  učenici 3.razreda upravnih referenata potražili su u ispostavi državnog arhiva u Metkoviću kamo su otišli s prof. Brankom Kosović i knjižničarkom Ivanom Ujdur u sklopu predmeta Knjigovodstvo, te međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje.


U Metkoviću u Hebrangovoj ulici na broju 8  djeluje Sabirni centar Metković, Opuzen i Ploče kao ispostava Državnog arhiva u Dubrovniku.

Kako je učenicima  objasnila voditeljica arhiva Paulina Pravdić, Hrvatski državni arhiv (HDA) je središnja i matična arhivska ustanova. Tu se  čuva, zaštićuje, stručno obrađuje i daje na korištenje pisana baština nastala radom središnjih tijela državne uprave, prosvjetnih,  kulturnih, zdravstvenih i vojnih ustanova, te gradivo nastalo djelatnošću hrvatskog iseljeništva i istaknutih pojedinaca i obitelji iz hrvatskog kulturnog kruga.

Nakon uvodnog izlaganja učenici su pod stručnim vodstvom prošetali između polica punih arhiviranih svjedodžbi, ostavinskih rasprava, platnih podataka, građevinskih dozvola i nacrta, i svega onoga što spada u trajno državno gradivo. Uz to tu su i metri i metri arhivskog gradiva iz nekada vrlo živog i za dolinu značajnog poduzeća Razvitak Metković. Na velikom broju fotografija sačuvanih i arhiviranih na ovom mjestu vidljivo je da Razvitak više desetljeća bio sponzor i organizator velikog broja društvenih zbivanja u dolini Neretve.

Posebno zanimanje učenika privukle su stare fotografije, razglednice iz privatnih prepiski darovane Arhivu, te digitalna arhivska zbirka Topoteka doline Neretve koju možete pogledati na slijedećem linku https://dolinaneretve.topoteka.net/ .

Zahvaljujemo djelatnicama arhiva na toplom gostoprimstvu i možemo reći da je posjet pobudio veliko zanimanje i brojna pitanja učenika, te njihovo zadovoljstvo otkrivanjem novih područja znanja, a možda i radnih mjesta nekih od njih. smiley

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju