2023-03-15 08:25:39

Sjajan uspjeh kuhara i konobara Srednje škole Metković na regionalnom gastro natjecanju

Ove godine regionalno Gastro natjecanje za konobare i kuhare održano je u Trogiru. Našu školu su predstavljali Kristijan Kiridžija - kuhar i Petar Dominiković – konobar. Kristijan Kiridžija je osvojio prvo mjesto a mentor mu je bio Vedran Perić. Njegov zadatak je bio pripremiti poširanu ribu uz dodatak škrobnog i povrtnog priloga. Prva i najvažnija stvar je bila priprema, čišćenje namirnica , čistoća radne površine te sama organizacija prigotovljavanja jela. Kristijanovo jelo osim ribe se sastojalo od velute umaka od naranče kao umak koji  upotpunjuje cijelo jelo, grilane tikvice, kuhanog krumpira glaziranog na maslacu, sotiranog kelja i kao dekoraciju je napravio čips od mrkve i celera pohan na parmezanu.

Kristijan će nas predstavljati na državnom natjecanju Worldskills Croatia u Zagrebu koji će se održati u svibnju ove godine.

Petar Dominiković je osvojio drugo mjesto u pripremanju kratke barske mješavine – koktela a mentor mu je bio Rade Nikoletić. Petar Dominiković je imao zadatak pripremiti koktel Cosmopolitan, obaviti pripremne radove, napisati pravilnu recepturu koktela, izraditi određenu dekoraciju od limuna, te odraditi i prezentirati koktel po pravilima barmenske struke. Petar još čeka ostale rezultate iz drugih regija Hrvatske gdje postoji velika mogućnost da će nas i on predstavljati na Worldskills Croatia u Zagrebu.

Također danas imamo još jednog natjecatelja u zanimanju pomoćni kuhar – slastičar Tomislava Ćorića a mentorica mu je Dana Paponja. Njihovo natjecanje se održava u Zadru pa Vas obavijestimo o njegovim današnjim rezultatima u toku dana.


Srednja škola Metković