2018-02-22 18:08:45

Humanitarna akcija Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje !
Pod pokroviteljstvom Grada Metkovića od 21. do 28. veljače u Metkoviću održavat će se  Dani oca Ante Gabrića. 
Na sastanku održanom 1. veljače sve su gradske obrazovne institucije dale prijedlog svojih programa te su, potaknute prošlogodišnjom humanitarnom akcijom, odlučile i ove godine pomoći misijskim postajama našeg velikog misionara. Ove godine bila bi to obnova stare škole u novu: English Medium School, Mariapoli, Zapadni Bengal, Indija.
 

U kontaktu s ocem Sylvestrom  Xavierom, njegovim kapelanom, prijateljem, suradnikom i nasljednikom našega oca Ante, saznali smo da je škola izgrađena za njegova vremena. Bila je to osnovna škola Father Antes bording scool i internat koji su nedugo nakon njegove smrti prestali s radom. Školu je financirala vlada, ali se zbog teške  financijske situacije  ugasila. Zajedno sa svojim suradnicima koji su stekli visoko obrazovanje zahvaljujući ocu Anti, p. Sylvestar želi obnoviti i otvoriti srednju školu. Nastava bi se odvijala na engleskom jeziku, a poslije nje učenici bi mogli ostvariti upis na visoke  studije. Kao što znamo, Ante je veliku važnost pridavao  školstvu i obrazovanju. Jako je volio djecu i mlade. U ovoj postaji za njih je neumorno gradio prihvatilišta, radionice, mala sjemeništa, ambulante i škole, kako bi se opismenili, obrazovali i izdigli iz siromaštva.
 U to je vrijeme hranio 22600 djece. S Majkom Terezom doveo je predstavnike tvornice Bata i uz njihovu pomoć otvorio pogon za proizvodnju obuće, otvorio tkalački pogon, sagradio veliku crkvu, župni ured, dom za stare i nemoćne, kolibe pa čak i sela. U Mariapoli je pokrenuo kooperativno društvo. Bila je to blagajna solidarnosti u koju je svaki član mjesečno davao po jednu rupiju iz koje bi se uzimalo kad bi se netko našao u potrebi.
Kupio je 7 jutara zemlje. Polovicu je poklonio sestrama Majke Tereze „ Misionarke ljubavi“  koje su izgradile novi samostan kako bi zajedno s ocem Antom mogle djelovati na tom području. Ostalu je zemlju dao na korištenje stanovnicima Marijapoilija. Sve što je kupio i sagradio, kako kaže p. Silvestar, bilo je od pomoći njegovih Hrvata iz cijelog svijeta. Zanimljivo je da je prije Antina dolaska u ovoj postaji postojala mala kapelica koja je sagrađena darovima zagrebačkih poštara. 
Ovo je bila Antina zadnja postaja i njegovo vječno počivalište u kojem je proveo  13 godina neumornog, požrtvovanog rada. Kao i u drugim postajama i tu je župljanima donosio  Radosnu vijest ne samo o životu u vječnosti, nego čineći im život lakšim, radosnijim te vraćajući ljudima dostojanstvo čovjeka koji se uzdržava radom svojih ruku. 
Danas, nakon gotovo 30 godina Antina odlaska, ništa se nije izgradilo, osim zvonika na župnoj crkvi koji je dogradio p. Sylvestar.
 Akcijama koje smo nazvali po riječima oca Ante „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje!“ želimo i dalje  poticati učenike osnovnih i srednjih škola u gradu Metkoviću da dobrovoljnim novčanim prilogom, koliko tko može, i raznim aktivnostima, nastavimo djelovati po uzoru na oca Antu koji je život posvetio darivanju i žrtvovanju za druge. 
Neka ovo bude prilika za sve nas da poput njega i njegovi Metkovci i dolina Neretve ožive njegove misije u dalekoj Indiji. Pružimo ljubav i novu nadu onima koji trebaju pomoć, a s kojima smo kao Metkovci trajno povezani uspomenom na oca Antu. Nikad ne smijemo zaboraviti što je  za života učinio, a učinio je mnogo. I mi mnogo više trebamo učiniti za tog zaslužnog, svetog čovjeka. I sam je kardinal Franjo Kuharić rekao: „Bio je na čast Crkvi u Hrvata!“
Humanitarnu akciju započinjemo u vrijeme održavanja manifestacije Dani oca Ante Gabrića i nastavljamo je provoditi sve dok ne prikupimo potrebna sredstva. Nadamo se da će to biti do obilježavanja 30. obljetnice njegove smrti, 20. listopada ove godine.
Srednja škola Metković i njena udruga kao koordinatori akcije  pozivaju vas da svoje priloge dostavite na račun udruge „Mladi oca Ante Gabrića“, račun: HR1123600001102255307 kod Zagrebačke banke, koja se obvezuje izvijestiti sve škole sudionice i dr. sudionike uključene u akciju o rezultatima i iznosu prikupljenih sredstava. 
Neka ponovno oživi Antin duh  u nama i neka kap dobrote poteče prema Marijapoliju uz pomoć njegovih Hrvata koji su mu uvijek pomagali na njegovom putu. Kako reče  P. C. Mathew, provincijal Kalkutske provincije Družbe Isusove: „ Ako je ljubav prema bližnjemu i vjera u Boga mjera svetosti, onda u ocu Anti Gabriću sigurno imamo sveca.“

 

        S poštovanjem,

predsjednica udruge Mladi oca Ante Gabrića 
Violeta Oršulić     

Ravnatelj                                                                       
Marijo Obradović

 

 

 

 


Srednja škola Metković