2018-03-01 15:32:00

Mladi svome ocu Anti 2018.

Tradicionalno obilježavanje rođendana oca Ante 28. veljače u našoj školi s krilaticom Mladi svome ocu Anti  obilježili smo u našoj školi raznolikim aktivnostima učenika, profesora i djelatnika, ali i u našem Metkoviću u kojem se pod pokroviteljstvom Grada 21. – 28. veljače održavaju Dani oca Ante Gabrića. 

Naše su aktivnosti ove godine bile usmjerene na 1984. kada je otac Ante došao na Nacionalni euharistijski kongres u Mariju Bistricu kroz likovne radionice, prigodni program, povijesno istraživanje za Okrugli stol, izradu rukotvorina s likom oca Ante i pripremu neretvanskih i indijskih jela i slastica te prikupljanje humanitarne pomoći za obnovu stare škole English Medium School u Maria Pollyju u Zapadnom Bengalu u Indiji vodeći se izrekom našeg Ante  „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje“, a sve je koordinirala naša neumorna pedagoginja Violeta Oršulić.

Da bismo prikupili sredstva za obnovu škole, učenici 3. b građevinski tehničar,  3. c automehaničar i  4. d računalni tehničar izrađivali su rukotvorine s likom oca Ante, u čemu su im pomagali  profesori: Vedran Nižić, Zoran Grgić, Matej Lazarević, Ivan Menalo, Mario Batinović, Milan Barišić, Gordana Barišić, Domagoj Leontić i Branka Kosović koja je osmislila plakat za humanitarnu akciju.
Također su kuhari 2. h i 3. h  za ovu humanitarnu prodaju  pripremili indijska i neretvanska jela uz pomoć svojih stručnih učitelja Dane Paponje, Vedrana Perića i Mije Ćelića , a pripomogli su i konobari 3. f i njihov voditelj Rade Nikoletić.
Kroz ovaj smo tjedan na satovima razgovarali o humanitarnom radu oca Ante i gledali filmove o njegovu životu. 


U likovnim radionicama koje je vodila profesorica Katarina Barišić učenici su izrazili svoj doživljaj ovogodišnje teme Ruke u molitvi jer je otac Ante uvijek tražio neka molimo i za njega. Radovi su izloženi na Izložbi radova polaznika vrtića i učenika osnovnih i srednjih škola u Gradu Metkoviću s temom „Ruke u molitvi“ u  srijedu, 28. veljače 2018. s početkom u 19.30 sati.  
U likovnom su stvaranju ovi učenici oblikovali i prigodne panoe, kao i učenici     3. k odjevni tehničari koji su posebno izradili kartu Zemljovid ljubavi vezan uz 1984. uz  pomoć svojih profesorica Jadranke Nikolić i Ane Kozine. 
Svoje su crteže ocu Anti posvetili upravni referenti 1. j  Lucija Novaković i  Antonio Mlikota te 3. j upravni referent Ivana Grmoja, Marija Herceg,  kuhar David Matić, 3. h,  građevinski tehničari Petar Obradović, 1. b i Filip Pehar, 3. b, strojarski tehničari  4. d Luka Jerković  i Branimir Milan,  ekonomisti 2. i  Marija Markota, Dora Galić i Marijan Orač te Domagoj Veraja, 1. i.
Prigodni je program u utorak 27. veljače upriličen dvjema priredbama;  u Dnevnom boravku Udruge otac Ante Gabrić s početkom u 9.30 sati  i u samostanu Sestara Služavka Malog Isusa u 10.30 sati. Recitirali smo, svirali i zapjevali s njima. 


Recital Zemljovid ljubavi oblikovala je profesorica Danijela Baćilo svojim Pismom ocu Anti i pjesmama pjesnika Stjepana Lice. Učenici su također govorili misli oca Ante te pjesmu Našem ocu Anti koju je napisao naš učenik Ivo Baćilo, 1. j upravni referent. 


Školska je priredba održana u srijedu  28. veljače s početkom u 12. 00 sati. Uz recitatore recitala Zemljovid ljubavi, sudjelovale su i učenice 1. j upravni referent:  Ema Bašić,  Eni Medak i 1. i ekonomisti  Marija Glavinić,             Antonela Srna te Dora Ujdur. Recitatore su vodile profesorice Mirjana Antolović, Danijela Baćilo, Katarina Barišić i  Sanja Raguž, videozid su pripremali naša knjižničarka Ivana Ujdur i profesor Darko Primorac, a djevojački zbor profesorica Suzana Nižić te pedagoginja Ana Vidović. 


Nastupili smo i u okviru svečanog glazbeno-scenskog recitala „PET DOLAZAKA OCA ANTE GABRIĆA U DOMOVINU“ u Gradskom kulturnom središtu s drugim metkovskim školama, župnim zborovima i sudionicima  s početkom u 19.30 sati.  Voditelji programa bili su ekonomisti Antea Mioč, 4. i  te Mateo Karan, 2. i.
Recitatori Zemljovida ljubavi bili su Roko Kljusurić, 1. d elektrotehničar,       Petra Dragobratović, 3. k  odjevni tehničar,  ekonomisti  1. i razreda:           Antonio Dragobratović,  Nedjeljko Jurković,  Mario Matić, Mihovil Obšivač, Domagoj Veraja, Neven Kežić,  2. i   te Matea Kaznačić, 1. j upravni referent. Na gitari ih je pratio Ante Bukovac, 2. d računalni tehničar. Pjesme Krist jednom stade na žalu i Gospode, trebam Te u zboru su otpjevale učenice 2. j  i 3. j  razreda upravni referent: Lana Batinović, 2. j,  Lucija Jerković, 3. j,  Paulina Kuzman, 3. j, Vesna  Jurković, 3. j te ekonomistice 4. i  Ana Krndelj  te Anamarija Rodin koja ih je pratila na klavijaturi. 


Skupina učenika koje su vodile profesorice Katarina Barišić i vjeroučiteljica Rosanda Lovrić provela je uspješno i pohvaljeno povijesno istraživanje na temu Euharistijska godina 1984. i dolazak u Neretvu za Okrugli stol. Okrugli je stol organiziran na temu  Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu, a održan u galeriji Gradskog kulturnog središta u utorak 27. veljače s početkom u 16.00 sati. Učenici su za ovu prigodu  intervjuirali mons. Lovru Cindorija, župnika u  Mariji Bistrici 1984. i domaćina Nacionalnog euharistijskog kongresa.  Učenici 3. j upravni referent Luca Jerković i Bruno Vladimir te ekonomist Mario Matić, 1. i sa svojim su voditeljicama  predstavili svoje istraživanje na Okruglom stolu na kojem su u goste pozvali gospodina teologa Ivana Ugrina, organizatora  Susreta s ocem Antom Gabrićem u Splitu u crkvi Filipa Nerija 1984. 
Ovim svečanostima nije kraj aktivnostima vezanim uz humanitarnu akciju u kojoj se prikupljaju sredstva za ponovno pokretanje škole u Maria Pollyju, aktivnosti će trajati do listopada kada se obilježava 30. obljetnica Antine smrti. 

 

 

 


Srednja škola Metković