2018-05-23 00:48:00

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Danas 22. svibnja Srednja škola Metković obilježila je Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode. Kako se u ovoj godini obilježava jubilej - 25 godina Konvencije o biološkoj raznolikosti, Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se pod sloganom „Proslava 25 godina zaštite biološke raznolikosti“. To nas je potaknulo na posebnu pripremu jer znamo kako je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti, a dolina Neretve jedan od naših bioloških „dragulja“.
 

 

Kako je srednja škola Metković ove godine uključena u provedbu projekta udruge Dobra „Razvoj zelenih vještina“ odlučili smo se Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježiti predstavljanjem ljekovitog bilja te smo pripremili izložbu u predvorju škole pod naslovom „Ljekovito i aromatično bilje“.

U pripremu izložbe bili su uključeni učenici četiri razredna odjeljenja. Učenici prvih razreda smjera upravni referent i ekonomist obrađivali su samoniklo ljekovito bilje Delte Neretve: lavandu, primorski vrisak, kadulju, ružmarin, koromač, gospinu travu, smilje, konopljiku, divlju ružu, maslinu i šipak.

Također smo uključili i nama već vrlo udomaćene vrste poput limuna i mandarine, čijim smo se vrijednim hranjivim i ljekovitim svojstvima i mogućom uporabom ugodno iznenadili. Učenici drugog razreda kuhara više su proučavali začinsko bilje i njihovu uporabu u kulinarstvu, ali i ljekovita svojstva.

Tako su obradili origano, metvicu, majčinu dušicu, mažuran, kopar, bosiljak, kim, kumin i borovicu. Pri odabiru biljaka zainteresirale su nas i neke poznate začinske tropske biljke poput đumbira i kurkume. Učenici prvog razreda usmjerenja građevinski tehničar proučavali su ljekovite biljne vrste stablašice koje se ujedno koriste i u građevinarstvu, ili izradi namještaja, ograda, igračaka ili muzičkih instrumenata kao što su smreka, jela, bor, crni jasen, lipa, bagrem i hrast medunac.


Srednja škola Metković