2018-09-30 11:39:00

PROJEKT „RAZVOJ ZELENIH VJEŠTINA“

Učenici Srednje škole Metković sudjelovali su u 2017./2018. godini u provedbi zanimljivog i poticajnog projekta udruge Dobra iz Metkovića „Razvoj zelenih vještina“. Cilj projekta bio je unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih na ruralnom području doline Neretve. Uz našu školu sudjelovale su i OŠ fra Ante Gnječa iz Staševice, OŠ Kula Norinska i OŠ Ivo Dugandžić Mišić iz Komina.

Učenici su se tijekom nastavnog procesa u okviru predmeta čovjek, zdravlje i okoliš, predmeta biologija i predmeta biologija s higijenom i ekologijom upoznavali s ljekovitim biljkama delte Neretve. 

Tako su prepoznali dolinu Neretve kao ljekovitu riznicu gdje se gotovo na svakom koraku može naći neka samonikla, ali i kultivirana ljekovita biljka. Osim s njihovim ljekovitim svojstvima, upoznavali su se s načinom berbe i uzgojem ljekovitog bilja, vrstama proizvoda od ljekovitog bilja, kao i s determiniranjem biljaka pomoću botaničkog ključa.

U izvannastavnim projektnim aktivnostima koja su uključivala dva terenska istraživanja, sadnju ljekovitog bilja ispred naše škole i nastup na radiju Delta i na radiju Narona sudjelovalo je pet učenica 1J razreda upravnih referenata, dva učenika 1I razreda smjera ekonomija te četiri učenika 2J razreda upravnih referenata.

U okviru samog nastavnog procesa u školi u projekt su bili uključeni svi učenici prvih razreda smjera upravni referent, ekonomija i građevinski tehničar te svi učenici drugih razreda smjera upravni referent i smjera kuhar. Kao rezultat njihova rada u školi je postavljena izložba „Ljekovito i aromatično bilje“ kojom smo proslavili i obilježili Međunarodni dan biološke raznolikosti.

            Provedbene aktivnosti projekta započele su sadnjom ljekovitog bilja u okrugu naše škole gdje su učenici sami pripremali tlo za sadnju, određivali položaj sadnica te zasadili sadnice smilja i lavande čiji su rast i napredak pratili gotovo svakodnevno tijekom nastavne godine.

Sljedeći projektni zadatak bio je vezan uz postupak destilacije kojim se dobiva eterično ulje, a mi smo u sklopu projekta imali prilike sudjelovati u proizvodnji eteričnog ulja jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu – kadulje. Također smo determinirali vrste prikupljenog ljekovitog bilja našeg kraja pomoću jednostavnog botaničkog ključa, a i upoznavali se s njihovim svojstvima; staništem, berbom, uzgojem, i naravno najčešće višestrukim ljekovitim djelovanjem.

Prilikom drugog terenskog istraživanja učenici su imali priliku upoznati se s proizvodnjom prirodnih pripravaka od ljekovitog bilja, te su i sami sudjelovali u njihovoj izradi što ih je posebno veselilo. Kroz ovaj dio terenskog istraživanja učenici su izrađivali tonike, meleme, balzame i sapune. Učenicima i nastavnicima održana je također edukativna radionica o poduzetništvu i marketingu, te modelima plasiranja vlastitih proizvoda na tržište.

Učenici su kroz ovaj projekt stekli praktična znanja uzgoja i prerade ljekovitog bilja, poduzetničke vještine, a ujedno im se i podizala se svijest o važnosti zaštite i očuvanja prirode, o zdravom načinu života i održivom razvoju.


Srednja škola Metković