2019-03-01 15:42:00

SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ DOMAĆIN UČENICIMA I NASTAVNICIMA IZ TURSKE, ITALIJE I SLOVENIJE

U sklopu svojih Erasmus+ projekata u razdoblju od 11. do 15. veljače 2019. Srednja škola Metković bila je domaćin učenicima i profesorima iz Turske, Italije i Slovenije u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “G.E.O.P.A.R.K.S.- Cultural Heritage”

Riječ je o dvogodišnjem projektu razmjene učenika i nastavnika koji financira Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe EU u iznosu od 20.274,00 eura.

 

Tema projekta je proučavanje geografskih i geoloških specifičnosti u geoparkovima pod zaštitom UNESCO-a u četiri partnerske zemlje, s ciljem upoznavanja prirodnih karakteristika ostalih zemalja, zaštite kulturne i prirodne baštine, ali i unaprjeđivanja nastave engleskog jezika i geografije.

Učenici i nastavnici sudjelovali su u stručnom posjetu Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću te su posjetili Edukativni centar Congeria – Jama u Predolcu. U školi su održane prezentacije pojedinog tima o geoparkovima koji će se proučavati u naredne dvije godine. Uz prezentacije o geoparkovima učenici su predstavili I svoje škole te obrazovne sustave u zemljama iz kojih dolaze. Nakon prezentacija učenici su pod mentorstvom profesora Petra Nikolića sudjelovali u debati “Kako možemo zaštiti kulturnu baštinu I sačuvati je za buduće generacije?”

Prije dolaska u Hravtsku svi učenici dobili su edukativne materijale o geoparku Papuk te su znanje primijenili sudjelovanjem u kvizu koji je vodio profesor Ivan Đerek.

Učenici su pod stručnim vodstvom posjetili i biser hrvatske kulturne baštine – grad Dubrovnik te in situ muzej Narona u Vidu.

U suradnji s uredom UNESCO geoparka Papuk učenici su dva dana boravili u planinarskom domu Jankovac na Papuku. Sudjelovanje u edukativnim radionicama I ekskurzijama doprinijelo je usvajanju novih znanja iz geografije, povijesti I stranog jezika.

Sljedeće putovanje u sklopu ovog projekta održat će se u talijanskom gradu Aversa u blizini Napulja od 5. do 11. svibnja.

Zemlja koordinator projekta je Turska.

 

Koordinator projekta u Srednjoj školi Metković je profesor Petar Nikolić u suradnji s profesorima Ninom Bjeliš, Željkom Jeramaz i Ivanom Đerekom.


Srednja škola Metković