2019-09-24 12:16:00

Učenici i nastavnici boravili u Bremenu u sklopu Erasmus+ projekta European Patterns: Migration of Birds and People

Profesori Petar Nikolić, Nina Bjeliš i Željka Dodig i učenici Ivan Krstičević, Josip Vidović, Barbara Dropuljić i Lorena Bebić boravili su u Bremenu u Njemačkoj od 15. do 21. rujna 2019. u sklopu Erasmus+ projekta European Patterns: Migration of Birds and People. Na aktivnosti  učenja, poučavanja i osposobljavanja sudjelovali su učenici i nstavnici iz svih partnerskih škola - Ujedinjene Kraljevine, Njemačke, Poljske, Rumunjske i Hrvatske.

Plan i program prvog radnog dana uključivao je sljedeće aktivnosti: upoznavanje sa školom Wilhelm Kaise Oberschule i njemačkim obrazovnim sustavom; terensku nastavu na jezeru Werder te stručni obilazak Bremena. Drugi dan uključivao je  tri radionice na temom migracija. Tako su učenici i nastavnici imali pravo odabrati radionicu koja im najviše odgovara. Učenice Barbara i Lorena sudjelovale su u plesnoj radionici, profesorice Željka i Nina u filmskoj radionici, a učenici Ivan, Josip i profesor Petar u radionici/debati o toleranciji i antirasizmu.

Treći radni dan učenici i nastavnici posjetili su lokalni NGO te imali priliku razgovarati s migrantom iz Gambije te voditeljicom Njemačko-gambijskog društva. Na okruglom stolu razgovaralo se o položaju migranata u Njemačkoj te o ostalim pitanjima koja se tiču migracija s naglaskom na trenutnu njemačku politiku po pitanju migracija. Dan je završio s radionicom promatranja ptica na jezeru Werder.

Četvrti radni dan učenici i nastavnici su sa svojim partnerima posjetili Bremerhaven gdje su imali stručni obilazak dva izvrsna muzeja - Klimahaus i Muzej njemačke emigracije. 

Peti radni dan uključivao je radionicu "World Cafe" u kojoj su učenici i nastavnici u timovima raspravljali o migracijskim procesima u Europi. Nakon aktivnosti održao se sastanak projektnih koordinatora te podjela potvrda o sudjelovanju.

Sljedeća aktivnost u sklopu ovog projekta održat će se u Hrvatskoj u travnju 2020., dok će se završna mobilnost održati u lipnju u gradiću Peterlee u Ujedinjenoj Kraljevini. Nadamo se da nam eventualni "no deal" Brexit neće poremetiti planove.

Aktivnost je sufinancirana iz programa Europske unije Erasmus+

Autor članka: Petar Nikolić, prof. mentor i koordinator projekta

 

 


Srednja škola Metković