2020-06-13 15:09:14

Projekt: Iseljavanje mladih iz Metkovića
Ove godine naši učenici su sudjelovali u projektu: Iseljavanje mladih iz Metkovića, pod vodstvom profesorica Rosande Lovrić i Suzane Nižić.
 
Kako se svakodnevno susrećemo s ljudima koji su nezadovoljni financijskom situacijom o kojima ovisi njihova egzistencija, sa završenim školama bez posla, i bilo kakve mogućnosti zaposlenja, došli smo do ideje kako istražiti zašto mladi ljudi odlaze iz Metkovića, što im se može ponuditi.

Također se susrećemo i s ljudima koji su nezadovoljni političkim vodstvom, nedostatkom radne etike, vodstvom slabih institucija, nepotizmom, korupcijom.

Iz Hrvatske se do sada iselio veliko broj ljudi, 23 puta veći od broja poginulih u domovinskom ratu. Migracijsku bazu u Hrvatskoj čini oko 800.00 ljudi. Nismo niti svjesni koliki je to gubitak za Hrvatsku.
 

Kroz aktivno uključivanje učenika u rješavanje problema odlaska mladih iz Metkovića, učenici su ponudili moguće rješenje problema lokalnoj samoupravi. Kao najbolji pristup rješavanju problema izabrali su  aktivnosti kojima žele povezati komunikaciju između mladih i lokalne uprave, te ponudili moguća rješenja. Učenici su posjetili gradonačelnika i ostvarili suradnju s HZZZ-om, te sve to upriličiti školskom izložbom i gostovanjima na raznim portalima gdje su prezentirali svoje prijedloge i dobivene rezultate.

 


Srednja škola Metković