preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Portal za škole

Image result for portal za škole

eTwinning

Erasmus+ projekti

 

ARS MECHANICA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2019.

Ukupno: 101720
Ovaj mjesec: 2951
Ovaj tjedan: 374
Danas: 6
Anketa (mala)
Erasmus+ me privlači zbog...

Vijesti

Info centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije predstavio je svoje aktivnosti maturantima Srednje škole Metković

Maturanti Srednje škole Metković upoznati su 26. ožujka s europskom platformom Eurodesk, koja mlade informira o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem poticanja njihova učenja i usavršavanja kroz različite oblike mobilnosti. Udruga Europski dom Dubrovnik, koja je nositelj programa županijskog info-centra za mlade, dio je mreže Eurodeska od 2016. godine. Ovome predstavljanju pridružila se Riječanka Maja Bačić, studentica preddiplomskog studija restauracije i konzerviranja na Sveučilištu u Dubrovniku.


Maja je mladima iz doline Neretve ispričala kako joj je protekao studijski semestar u inozemstvu. Najprije je rekla da je nakon mature odlučila pauzirati jednu školsku godinu i to vrijeme iskoristiti za putovanja i sudjelovanje u aktivnostima organiziranim uz potporu programa Erasmus+. Tada se, prema vlastitom priznanju, "zaljubila u Portugal", u kojemu je nakon toga boravila nekoliko puta i onda odlučila provesti i cijeli jedan semestar. Naglasila je kako u početku sudjelovanja u Erasmus+ projektima nije imala samopouzdanja i hrabrosti govoriti strane jezike, no s vremenom se oslobodila i uspjela usavršiti engleski i naučiti portugalski. Dodala je kako je ovaj posljednji boravak u Portugalu iskoristila i za detaljnije istraživanje te zemlje, pa je tako posjetila i udaljeno Azorsko otočje.

Maturanti su, osim informacija o prirodnim i kulturnim ljepotama Portugala, dobili i mnoge praktične savjete kako se pripremiti za studiranje u inozemstvu u okviru Erasmus+ programa. Iako je boravila u studentskom domu sveučilišta u Tomaru, gdje je cijena smještaja više nego povoljna, Maja je naglasila važnost ušteđevine, jer Erasmusova stipendija ne može pokriti baš sve što bi si studenti željeli priuštiti tijekom boravka u inozemstvu. Kroz prepričavanje vlastite nezgode, maturantima je približila važnost i Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Naime, u Portugalu je ozlijedila nogu pet dana nakon što joj je ta kartica istekla, ali su joj u pomoć u bolnici priskočile brojne kolege i sveučilišni nastavnici pa se sve sretno završilo.

U predstavljanju mogućnosti koje mladima nudi Erasmus+ Maji su se pridružili učenik Ivan Krstičević i nastavnik geografije i engleskog jezika Petar Nikolić, koji su s još dvojicom učenika i jednim nastavnikom početkom ožujka boravili tjedan dana u Portugalu u okviru Erasmus+ projekta „Water Unites Us“. Profesor Nikolić je objasnio kako je riječ o projektu kroz čije se aktivnosti populariziraju prirodoslovni predmeti, a izučavanje pojedinih predmeta odvija se u jednoj od zemalja uključenih u projekt. Fokus aktivnosti u Portugalu bio je na tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi s posebnim naglaskom na vodenim sportovima. Ivan je rekao kako mu je boravak u Portugalu proširio vidike i omogućio više samopouzdanja u komunikaciji na engleskom jeziku.

Preuzeto s mrežne stranice Info centra za mlade Dubrovačko-neretvanske županijePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Darko Primorac   datum: 7. 4. 2018.

Tražilica

Društvene mreže« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događajiKorisni linkovi

Engleski jezik

mobilnost.hr

preskoči na navigaciju