preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Tražilica
Društvene mreže

« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Portal za škole

Image result for portal za škole

 

PEKINA ŠKOLA

Metković se, koliko je do sada poznato, prvi put spominje u jednom povijesnom dokumentu 1422. godine. Od osnivanja luke u Metkoviću (1715. god.) on postaje najvažnije središte dojnjoneretvanskog kraja. Povijest razvoja današnje Srednje škole Metković seže u davnu 1948. god kada se osniva "Škola za učenike u privredi" koja je u početku bila u rangu nižih škola, međutim 1954. god. podignuta je na razinu drugog stupnja.
Zaključkom Trgovinske komore kotara Makarska od godine 1956. Metković je postao središte obrazovanja učenika u trgovini za općine: Ploče ,
Vrgorac, Makarska i Imotski. Za vrijeme rada škole u Narodnoj Republici izvršena je reforma osnovne (osmogodišnje) škole i srednje škole. Godine 1970. uzorak najnovijeg nastavnog plana i programa izradio je "Zavod za unaprjeđenje stručnog obrazovanja Socijalističe Republike Hrvatske" u varijanti "A" i varijanti "B" ,kasnije je škola reorganizirana u Školu za kvalificirane radnike. U srednju školu također su, sredinom sedamdesetih, uvedeni razni predmeti vezani uz socijalizam, način političkog izražavajna tog vremena.
Kao primjer i svjedočanstvo gušenja nacionalne svijesti u srednje se škole uvodi predmet "Osnove marksizma" i "Teorija i praksa samoupravnog socijalizma" a sve ove spomenute predmete uvodi partijski ideolog dr. Stipe Šuvar.
Škola učenika u privredi poznatija je i pod nazivom "Pekina škola" ,po Kažimiru Peki,
jednom od prvih direktora škole.Od direktora tj, ravnatelja bili su tu i Dolores Mišur,
Marija Fio te Ante Nonković.

 

CENTAR ZA USMJERENO OBRAZOVANJE "Petar Levantin"

 

Pripreme za ostvarivanje jedinstvenog školskog centra srednjeg obrazovanja počelo je 1975. godine uvođenjem reforma u škole, sve je to pridonjelo formiranju centra za usmjereno obrazovanje
"Petar Levantin". Centar je nastao dogovorom svih tadašnjihobrazovnih organizacija u Metkoviću. Počeo je sa radom 31. listopada 1978. godine nakon što su usvojeni brojni samoupravni akti. Centar je organiziran kao jedinstvena radna organizacija. Prvi ravnatelj centra bio je Tomislav Grgić. Njegovi pomoćnici bili su Radojka Bagur,Joško Dragović i Špiro Volarević.Od ravnatelja valja još spomeniti dr. Martina Glamuzinu, Tihomira Jerkovića, Antu Jerkovića te Ivu Gabrića.

 

OBRTNIČKA ŠKOLA

Nakon četrnaest godina djelovanja, Centar za usmjereno obrazovanje „Petar Levantin“ u Metkoviću, transformirao se u Gimnaziju i Obrtničku školu.

Ministarstvo se prosvjete i kulture suglasilo s preobrazbom Centra i predložilo da se u Gimnaziju školske godine 1991./92. U prve razrede upišu dva odjela opće gimnazije ,dva jezične gimnazije i u dva odjela ekonomske škole koja nastavalja rad pri Gimnaziji.

Obrtničkoj se školi dozvoljava upis po jednog odjela: strojarskog,električarskog,ugostiteljskog,prometnog te poljoprivrednog zanimanja i po dva odjela trgovačkog te tekstilnog zanimanja.

Međutim, uprava je škole tražila od mjerodavnih da se promijene programi i ime škole kako bi se njezini učenici mogli školovati od prvog do petog stupnja i kao takvi upisti u više škole kao i učenici ostalih srednjih škola, promijena je nastupila tek školske godine 1997./98.

Preimenovanje Obrtničke škole u Srednju školu Metković nastupilo je zbog nezadovoljstva školske uprave i ograničenih uvijeta daljnjeg školovanja .

To ograničenje je proizlazilo iz samog imena „obrtnička škola“, jer je podzakonskim aktima bilo određeno da obtnička zanimanja traju samo tri godine, a promjenom imena u strurukovnu školu učenici koji završe četverogodišnje programe mogli bi nastaviti viša školovanja u odovarajućoj struci.

Škola je počela sa radom 8. rujna 1997. godine a u školu su upisana 964 redovita učenika u trideset i tri razredna odjela. Škola je od tada verificirana za izvođenje programa stručne spreme, također i za obrazovanje ostalih.

preskoči na navigaciju