preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

Login
Društvene mreže

« Travanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

mobilnost.hr

Portal za škole

Image result for portal za škole

eTwinning

Erasmus+ projekti

 

ARS MECHANICA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2019.

Ukupno: 125078
Ovaj mjesec: 2329
Ovaj tjedan: 205
Danas: 33
Anketa (mala)
Erasmus+ me privlači zbog...

vijesti
Sjećanje na prof. dr. sc. Ivana Jurića
Josip Ujdur / datum: 24. 3. 2023. 08:45

U organizaciji Srednje škole Metković, a uz potporu Grada Metkovića i Ustanove za kulturu i sport Metković, u Gradskome kulturnome središtu Metković održana je večer sjećanja na prof. dr. sc. Ivana Jurića (22. 10. 1932. – 25. 03. 2021.).

Prof. Jurić rođen je u Momićima kod Metkovića. Diplomirao je povijest i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je kasnije i magistrirao, a doktorsku disertaciju obranio je 2004. godine na temu ‘Donje poneretavlje između dva svjetska rata’. Tijekom svojega radnoga vijeka bio je iznimno posvećen rodnome kraju te je proučavao različita područja vezana za život Metkovića i okolice – obrazovanje, gospodarstvo, politiku, kulturu, sport itd. Nastavno na to, autor je brojnih djela vezanih za rodni kraj, koje je kao naslijeđe ostavio mlađim generacijama.

Od smrti profesora Jurića prošle su dvije pandemijske godine, a večeri sjećanja u GKS-u prisustvovali su članovi njegove obitelji – sin Trpimir i kćer Zrinka, kolege, prijatelji, obrazovni djelatnici iz metkovskih škola i brojni sugrađani.

Okupljenima se na početku obratio gradonačelnik Dalibor Milan koji je govorio o doprinosu koji je prof. Jurić dao u promicanju ugleda i značaja Metkovića, a potom su o životu i radu profesora Jurića kroz svoja sjećanja podijelili profesori Katarina Barišić i Nikola Nogolica. Posljednja se okupljenima obratila kćer prof. Ivana Jurića Zrinka, koja je na emotivan način govorila o svome ocu i ljubavi koju je pružio njihovoj obitelji.

U glazbeno-recitatorskom programu sudjelovali su učenici Srednje škole Metković Nikol Popović i Lucija Gujinović, a voditelji programa bili su Josip Taslak i Marta Šešelj. Učenike je pripremila profesorica Danijela Baćilo, koja je prigodnim riječima i zahvalom nazočnima završila večer Sjećanja na prof. dr. sc. Ivana Jurića.

Izvor:

https://www.metkovicnet.com

https://metkovic-news.com

https://likemetkovic.hr

https://metkovic.hr

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje u rukometu
Josip Ujdur / datum: 21. 3. 2023. 13:55

Dana 21. ožujka 2023. godine u Školskoj sportskoj dvorani u Metkoviću je održano Županijsko natjecanje u rukometu za učenike srednjih škola.

Sudjelovali su učenici Gimnazije Metković, Pomorsko - tehničke škole Dubrovnik i Srednje škole Metković. Srednja škola Metković je pobjedama nad Pomorsko-tehničkom školom Dubrovnik (17:9) i Gimnazijom Metković (23:9) ostvarila plasman na državno natjecanje, koje će se održati u Poreču od 19. do 21. travnja 2023. godine.

Učenici koji su nastupali za Srednju školu su: Karlo Crnčević, Jure Kozina, Vlaho Lovrić, Davor Romić, Ranko Vidović, Ivan Šprlje, Luka Prlić, Marko Mijoč, Kristian Kiridžija, Robert Slišković, Josip Taslak, Anđelo Kaleb, Karlo Petković i Petar Vatović.


[OPŠIRNIJE]Posjet Sveučilištu Split - Odjelu za stručne studije
Branka Kosović / datum: 21. 3. 2023. 10:35

U petak, 17.3.2023., učenici trećeg i četvrtog razreda smjer Ekonomist, te učenici četvrtog razreda smjer Upravni referenti, sa nastavnicama ekonomske struke, a svi iz Srednje škole Metković, su bili  u posjetu Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu.

Srdačnu dobrodošlicu poželjela nam je zamjenica pročelnika za osiguranje kvalitete, dr. sc. Domagoja Buljan Barbača. Pročelnik Odsjeka za računovodstvo i financije, dr. sc. Luka Mladineo, te pročelnica Odsjeka za menadžment, trgovinu i turizam, Antonija Roje,  su prezentirali učenicim karakteristike i zanimljivosti svih studija na društvenim odsjecima.

Učenici su čuli i iskustva „iz prve ruke“ od predstavnika studenata.

Zahvaljujemo svima na toplom gostoprimstvu smiley

Ostatak dana proveli smo u šetnji po osunčanom Splitu.

I jedna lijepa gesta. Učenici su dio novca koji im je preostao od izleta donirali u korist „BANKE RIŽE“ koju je osnovala Zaklada oca Ante Gabrića, te time osigurali 50 kg riže za one kojima je to možda i jedini obrok.

 


[OPŠIRNIJE]#TuSam
Josip Ujdur / datum: 20. 3. 2023. 12:22

Srednja škola Metković, u suradnji sa  Zajednicom Pape Ivana XXIII i Srednjom školom Tina Ujevića Vrgorac, provodi projekt #TuSam koji je usmjeren na unapređenje kvalitete života djece i mladih, preciznije prevenciju nasilja među mladima, a financiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Opći cilj ovog projekta je poticanje učenika Srednje škole Metković i Srednje škole Tina Ujevića u Vrgorcu na preuzimanje vodeće uloge u pozitivnom utjecaju na mentalitet, stavove o nasilju i ponašanja u Gradu Metkoviću i Gradu Vrgorcu uz povećavanje mogućnosti djeci i mladima da steknu znanje, vještine, usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života. 

U svrhu ostvarenja općih i specifičnih ciljeva u Srednjoj školi Metković psihologinje Klara Zovko i Milka Ramić provele su ciklus od tri edukativno- interaktivne radionice s učenicima prvih razreda.  Prva radionica pod nazivom „Moj razred i ja“ je vođena u smjeru međusobnog upoznavanja sudionika, osnaživanja njihove slike o sebi i upoznavanja ostalih učenika iz nove perspektive. Ovom radionicom se nastoji postići bolja kohezija sudionika, te se stvoriti temelji za daljnji rad. Druga radionica „Moja uloga u nasilnim ponašanjima“ usmjerena je na osvještavanje učenika o tome što je sve nasilje i kako se događa svakodnevno u njihovoj blizini.

Učenike se usmjerilo na propitivanje i razvoj vlastite odgovornosti u nasilnim ponašanjima, te  ih se poučilo kako mogu sami djelovati prema smanjenju nasilnih ponašanja u njihovom okruženju. Treća radionica uključuje prikaz kratkog filma o nasilju nakon čega se vodila diskusija gdje su učenici raspravljali o radnji videa, iznosili svoja razmišljanja, iskustva i zaključke te izvlačili zajednička pouka videa.


[OPŠIRNIJE]Josip Ujdur / datum: 20. 3. 2023. 09:08


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje postavljanja lanaca za snijeg
Josip Ujdur / datum: 16. 3. 2023. 12:13

U srijedu 15.ožujka, u Srednjoj školi Metković održano je školsko natjecanje postavljanje lanaca za snijeg.

Natjecala su se četiri učenika 3g razreda Vozač motornog vozila, te je učenik Filip Mijoč ostvario najbolje vrijeme od 39 sekundi 62 stotinke i osvojio prvo mjesto.

Čestitamo svim učenicima.

 

 


[OPŠIRNIJE]Sjajan uspjeh kuhara i konobara Srednje škole Metković na regionalnom gastro natjecanju
Josip Ujdur / datum: 15. 3. 2023. 08:25

Ove godine regionalno Gastro natjecanje za konobare i kuhare održano je u Trogiru. Našu školu su predstavljali Kristijan Kiridžija - kuhar i Petar Dominiković – konobar. Kristijan Kiridžija je osvojio prvo mjesto a mentor mu je bio Vedran Perić. Njegov zadatak je bio pripremiti poširanu ribu uz dodatak škrobnog i povrtnog priloga. Prva i najvažnija stvar je bila priprema, čišćenje namirnica , čistoća radne površine te sama organizacija prigotovljavanja jela. Kristijanovo jelo osim ribe se sastojalo od velute umaka od naranče kao umak koji  upotpunjuje cijelo jelo, grilane tikvice, kuhanog krumpira glaziranog na maslacu, sotiranog kelja i kao dekoraciju je napravio čips od mrkve i celera pohan na parmezanu.

Kristijan će nas predstavljati na državnom natjecanju Worldskills Croatia u Zagrebu koji će se održati u svibnju ove godine.

Petar Dominiković je osvojio drugo mjesto u pripremanju kratke barske mješavine – koktela a mentor mu je bio Rade Nikoletić. Petar Dominiković je imao zadatak pripremiti koktel Cosmopolitan, obaviti pripremne radove, napisati pravilnu recepturu koktela, izraditi određenu dekoraciju od limuna, te odraditi i prezentirati koktel po pravilima barmenske struke. Petar još čeka ostale rezultate iz drugih regija Hrvatske gdje postoji velika mogućnost da će nas i on predstavljati na Worldskills Croatia u Zagrebu.

Također danas imamo još jednog natjecatelja u zanimanju pomoćni kuhar – slastičar Tomislava Ćorića a mentorica mu je Dana Paponja. Njihovo natjecanje se održava u Zadru pa Vas obavijestimo o njegovim današnjim rezultatima u toku dana.


[OPŠIRNIJE]MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA U DISCIPLINI KUĆNE INSTALACIJE
Branka Kosović / datum: 14. 3. 2023. 11:45

U četvrtak, 09.03.2023.g., u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik u Šibeniku  je održano međužupanijsko natjecanje u  u disciplini  Kućne instalacije.

Natjecanje je održano u sklopu "Worldskills Croatia natjecanja" i financirano je iz Europskog socijalnog fonda u okviru projekta „ARS MECHANICA za nove kompetencije“.

Učenici su u timskom radu rješavali zadatke iz tri modula – specifikacija materijala, dimenzioniranje, izrada i montaža cijevnog razdjelnika te izrada i montaža instalacije s radijatorom.

Na natjecanju je sudjelovalo 11 ekipa iz jadranskog dijela RH.

Srednju školu Metković su predstavljali učenici 3 L razreda Roko Ćelić i Luka Taslak u pratnji mentora Zorana Grgića, te su ostvarili visoko drugo mjesto.


[OPŠIRNIJE]Online prilike i online poduzetništvo - predavanje
Branka Kosović / datum: 10. 3. 2023. 11:42

Jučer, 09.03.2023., u Gradskoj knjižnici Metković, mlada poduzetnica Ivana Deak održala je predavanje na temu Online prilike i online poduzetništvo.

Učenici drugog i trećeg razreda, smjer ekonomija, zajedno sa svojim nastavnicama informatike i stručnih predmeta, sa zanimanjem su poslušali vrlo zanimljivo, jasno i konkretno predavanje.

Ivana je sebe predstavila kao biznis mentoricu koja radi sa kreativcima i svestranim osobama, individualno i na grupnim programima.

Lijepo je bilo čuti da ona svoje znanje želi podijeliti i tako dati svoj doprinos razvoju lokalne zajednice.

Svi nazočni mogli su dobiti uvid u bezbroj mogućnosti koje se pružaju u online poduzetništvu.

Kao što je rekla Ivana "važno je krenuti".


[OPŠIRNIJE]Međužupanijsko natjecanje Worldskills Croatia 2023 - Strojarske tehnike
Branka Kosović / datum: 9. 3. 2023. 15:27

       

U Tehničkoj školi  Šibenik 7.3.2023. g. održano je međužupanijsko natjecanje u disciplini Worldskills Croatia  - Strojarske tehnike. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz tehničkih i strukovnih škola iz Rijeke, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita, Imotskog, Metkovića i Blata na Korčuli.

Srednju školu Metković  predstavljao je učenik 3. razreda Strojarskog računalnog tehničara Stipe Dodig u pratnji mentora Mateja Lazarevića, te postigao odličan rezultat koji ga je plasirao na državno natjecanje učenika strukovnih škola Worldskills Croatia 2023 koje će se održati u Zagrebu 10. do 12. svibnja 2023.g.


[OPŠIRNIJE]"Matematika i ljubav" u Srednjoj školi Metković
Josip Ujdur / datum: 15. 2. 2023. 12:37

Povodom Valentinova, 14. veljače 2023. godine u Srednjoj školi Metković, nastavnik matematike Josip Cvitanović održao je predavanje pod nazivom  "Matematika i ljubav".

 

Učenici su na predavanju pokušali dobiti odgovor na pitanje Kako pronaći savršenog partnera? te može li im matematika u tome pomoći.

Naime, ljudski osjećaji nisu pravilni ni racionalni i ne može ih se lako predvidjeti ali to ne znači da nam matematika ne može pomoći u tome jer se ljubav, kao i mnogo toga u životu, često odvija po određenim uzorcima a matematika je, na kraju krajeva, proučavanje uzoraka.Predavanju su učenici mogli vidjeti kolika je vjerojatnost da upoznaju idealnog partnera te kroz matematiku dobiti savjete kako pronaći savršenog partnera.

Cilj ovog predavanja je da se kroz matematiku ljubavi potakne učenike na malo više ljubavi za matematiku.


[OPŠIRNIJE]Fulbright Teaching Excellence & Achievement Program
Josip Ujdur / datum: 9. 2. 2023. 11:43

Ured za javnu diplomaciju Veleposlanstva SAD-a dostavio je najavu za stipendiju Fulbright Teaching Excellence and Achievement Program. 

Stipendija je dodijeljena Hrvatskoj prvi put 2022. godine, a namijenjena je srednjoškolskim profesorima.

Sve informacije o stipendiji nastavnici mogu pronaći na web stranici Veleposlanstva SAD-a: Fulbright Teaching Excellence & Achievement Program (usembassy.gov).

 


[OPŠIRNIJE]SREDNJOJ ŠKOLI METKOVIĆ DODIJELJENA ERASMUS+ AKREDITACIJA DO 2027. GODINE
Josip Ujdur / datum: 24. 1. 2023. 09:53

Donesena je Odluka o dodjeli Erasmus akreditacija u području odgoja i općeg obrazovanja u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2022. godinu – Erasmus akreditacija u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, odgoja i općeg obrazovanja te obrazovanja odraslih, rok 19.10.2022.

 

Srednja škola Metković jedna je od 80 organizacija iz područja odgoja i općeg obrazovanja koja je dobila Erasmus akreditaciju koja će joj omogućiti jednostavnije sudjelovanje u programu Erasmus+ za razdoblje do 2027. godine.

 

Erasmus akreditacija nam omogućuje daljnje usavršavanje nastavnika i stručnih suradnika, kao i mogućnost mobilnosti učenika u okviru kategorije odgoja i općeg obrazovanja. Srednja škola Metković od 2017. godine sudjelovala je u ukupno 14 Erasmus projekata Ključne aktivnosti 2, a današnja odluka Agencije za mobilnost i programe Europske unije je potvrda našeg kvalitetnog rada i poticaj za uspješno provođenje novih projekata.

 

Koordinator Erasmus programa u našoj školi je profesor Petar Nikolić.


[OPŠIRNIJE]Srednjoj školi Metković odobren ERASMUS+ KA122 We are Globalizing with Technology
Josip Ujdur / datum: 18. 1. 2023. 09:53

Srednjoj školi Metković odobrena sredstva za Ključnu aktivnost 1 u području odgoja i općeg obrazovanja u iznosu od 10.345,00 eura, objavljeno je na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije

https://ampeu.hr/novosti/odluka-o-dodjeli-sredstava-za-kljucnu-aktivnost-1-ka122-u-podrucju-odgoja-i-opceg-obrazovanja

Erasmus+ projekt naziva We are Globalizing with Technology u našoj školi koordinirat će nastavnik Petar Nikolić, prof. geografije i engleskog jezika u zvanju savjetnika, a projekt će se provoditi se od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+


[OPŠIRNIJE]Za maturante
Josip Ujdur / datum: 12. 1. 2023. 12:52

Kako bi se omogućilo učenicima završnih razreda srednjih škola što bolju informiranost u vezi s upisima na visoka učilišta, pozivamo vas da na mrežnim stranicama svojih škola objavite poveznicu na stranicu www.studij.hr

Na navedenoj stranici nalaze se detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina.

Također, objavljeni su i statistički podaci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.

 

Zimski rok obrane završnog rada je 13. veljače 2023. Satnica po dogovoru s povjerenstvom za obranu.  Ukoliko završni radovi nisu prije predani, rok za predaju je 20. siječnja 2023. 


[OPŠIRNIJE]„Zašto te zovu Srna”
Branka Kosović / datum: 28. 12. 2022. 16:02

„Zašto te zovu Srna” novi je naslov u našoj školskoj knjižnici i to zahvaljujuću autoru, proslavljenom nogometašu i našem sugrađaninu Dariju Srni. Knjige darovane Srednjoj školi Metković uručio je knjižničarki Ivani Ujdur na promociji svoje autobiografije u Metkoviću, održanoj 27.prosinca. Suautorica djela je Milana Vlaović, također rodom iz Metkovića što nas čini još ponosnijim i zahvalnijim na ovoj donaciji. Vjerujemo da će ova knjiga koja opisuje životni put našeg nogometaša i svladavanje prepreka na putu do ostvarenja snova biti poticajno i zanimljivo štivo našim učenicima.   


[OPŠIRNIJE]USUSRET SLATKOM BOŽIĆU 2022.
Josip Ujdur / datum: 24. 12. 2022. 18:46

Srednja škola Metković zajedno s Turističkom zajednicom grada Metkovića i Uredom za kulturu i sport grada Metkovića i ove je godine priredila kulturno-zabavnu manifestaciju Ususret slatkom Božiću.

U kulturno-zabavnom dijelu programa sudjelovali su Središnji vrtić Metković, Dječji vrtić Leut i Srednja škola Metković te razveselili brojne prisutne svojim glazbenim izvedbama.

Uz kolače, fritule i kuhano vino koje su izradile vrijedne ruke učenika po vodstvom profesora i stručnih učitelja kuharstva Srednje škole Metković, ove su godine iznenadili sugrađane pripremom bakalara po tradicionalnoj neretvanskoj recepturi. 

Veliko zanimanje privukao je i foto kutak u kojem su se djeca družila se i ovjekovječila trenutak s Djedom Božićnjakom.

Posjetitelji su imali priliku pogledati i rukotvorine koje su izradili kreativci i brojne udruge našega grada.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji uspjeli smo oživjeti neke stare okuse i ne dopustiti da odu u zaborav. Na svakom kutku mogao se osjetiti božićni duh, a posjetitelji gradskog trga uživali su u božićnom šušuru. Također je važno spomenuti da sav prihod od humanitarne prodaje ide potrebitim učenicima Srednje škole Metković i Udruzi mladih oca Ante Gabrića.


[OPŠIRNIJE]Katica Borovac / datum: 23. 12. 2022. 14:59


[OPŠIRNIJE]Posjet učenika Srednje škole Metković Udruzi osoba s invaliditetom ,,Prijatelj”
Josip Ujdur / datum: 23. 12. 2022. 13:09

Učenici Srednje škole Metković posjetili su 23. prosinca 2022. godine Udrugu osoba s invaliditetom ,,Prijatelj”  u pratnji profesorica Rosande Lovrić i Nine Komazin.

Tijekom posjeta učenici su se upoznali sa osobama s invaliditetom kao i aktivnostima koje Udruga provodi. Posjeta je bila prilika da se učenicima približi rad osoba s invaliditetom kao i poteškoće s kojima se susreću. 

Zahvaljujemo se Udruzi "Prijatelji" na gostoprimstvu i radujemo se daljnjoj suradnji. 


[OPŠIRNIJE]TCA aktivnost u Napulju
Josip Ujdur / datum: 22. 12. 2022. 07:51
Profesor Petar Nikolić sudjelovao je na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ „Erasmus+ contribution to European civic participation“ u Napulju, Italija, 18. - 21. prosinca 2022. godine. Na konferenciji su, uz našeg nastavnika, sudjelovali i predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU te šest sudionika iz sektora općeg, strukovnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.
Sudionici su odabrani putem Javnog natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
Službeni dio TCA aktivnosti započeo je 19. prosinca pozdravnim govorom Sare Paglai, ravnateljice talijanske nacionalne agencije za Erasmus+ Indire.
Nakon službenog otvorenja, održana su predavanja profesora Paula Bokkera sa Sveučilišta u Bologni i profesorice Kalypso Nicolaidis (European University Institute).
Nakon predavanja održana je debata sa sudionicima konferencije te su predstavljeni primjeri dobre prakse francuske i talijanske nacionalne agencije o aktivnom europskom građanstvu.
 
U poslijepodnevnim satima organiziran je okrugli stol u grupama u kojima su sudionici raspravljali o europskom građanstvu odnosno o načinima kako Erasmus može pridonijeti razvoju aktivnog građanstva.
Nakon službenog programa sudionici su imali priliku sudjelovati na veličanstvenom božićnom koncertu "Erasmus Orchestra" u organizaciji Agencije Indire u Konzervatoriju San Pietro alla Majella.
U utorak, 20. prosinca sudionici su sudjelovali u diseminacijskoj aktivnosti "Erasmus goes to town". Sudionici programa posjetili su 12 napuljskih škola te predstavili svoja iskustva u provedbi Erasmus programa.
Nastavnik Petar Nikolić pod vodstvom Diega Giulianija, voditelja iz talijanske Agencije Indire i s kolegama iz Austrije, Poljske, Portugala, Italije i Francuske posjetio je srednju turističku i ugostiteljsku školu ISIS Giustino Fortunato te predstavio bogato iskustvo naše škole u kontekstu eTwinning i Erasmus programa kao i programa EPAS.
 
Učenici su sa zanimanjem postavljali pitanja i pokazali zainteresiranost za Erasmus program.
Konferencija je bila i prilika za umrežavanje i suradnju na novim projektima. Ostvareni su kontakti s kolegama iz Italija, Francuske i Austrije te se radujemo suradnji novim Erasmus projektima.
 
Aktivnost sufinancirana kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+, koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Sufinancirano sredstvima Europske unije.

[OPŠIRNIJE]Profesor Petar Nikolić na završnom događanju u Bruxellesu u povodu obilježavanja 35. godišnjice Erasmusa
Josip Ujdur / datum: 20. 12. 2022. 08:03
 
Naš nastavnik Petar Nikolić sudjelovao je kao član hrvatske delegacije na završnom događanju 14. prosinca u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije u povodu obilježavanja 35. godišnjice Erasmusa.
Uz nastavnika Nikolića, u hrvatskoj delegaciji bila je i ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije, djelatnici Agencije te korisnici Maja Postoglu, Brigita Jerić i Jurica Babić koji također provode Erasmus+ projekte u 🇭🇷.
 
Na cjelodnevnom događanju organizirane su panel rasprave o programu Erasmus+, sesijama o važnosti programa za obrazovni sustav te planovima za budućnost poput zelene tranzicije, inkluzije i sl.

[OPŠIRNIJE]Izrada božićnih čestitki
Josip Ujdur / datum: 16. 12. 2022. 17:54

U okviru božićnog programa Srednje škole Metković, učenici su izrađivali božićne čestitke pod mentorstvom profesora Josipa Cvitanovića.

Pri izradi su korištene razne tehnike i prirodni materijali, a same čestitke namijenjene su korisnicima doma za starije i nemoćne osobe.

Jedan dio izrađenih čestitki prodavat će se na manifestaciji "SLATKI BOŽIĆ U NERETVI" koja će se održati u četvrtak,  22. prosinca 2022. godine na Trgu kralja Tomislava s početkom u 10 sati.

Cjelokupni prihodi idu u humanitarne svrhe!

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️


[OPŠIRNIJE]Blago Neretve i primorja
Josip Ujdur / datum: 7. 12. 2022. 18:32

U prostorijama Srednje škole Metković se u utorak, 6. prosinca 2022. godine u sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik održala manifestacija ‘Blago Neretve i primorja’.


U sklopu programa održan je prigodni program u kojem su nastupile članice KUD-a Metković, a učenici i profesori pripremili su i različite delicije neretvanskoga kraja i primorja. U sklopu programa održana je i kreativna radionica pletenja s korisnicima Doma za starije osobe Villa Marija Opuzen.

U programu manifestacije uživali su brojni gosti, među kojima su bili i učenici i profesori iz pet europskih zemalja, koje je Srednja škola Metković ugostili ovoga tjedan u sklopu Erasmus plus projekta.

Sav prilog prikupljen tijekom manifestacije namijenjen je u humanitarne svrhe.

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️

 


[OPŠIRNIJE]Nastup učenica Srednje škole Metković na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u krosu
Josip Ujdur / datum: 5. 12. 2022. 11:34

Srednja škola Metković sudjelovala je na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u krosu za djevojke, koje se održalo 26. studenoga 2022. godine u Poreču.

Ekipa u sastavu Sara Šiljeg, Eva Šiljeg, Karla Šiljeg i Lana Ilić pod vodstvom prof. Ivana Šprlje, u konkurenciji od 24 škole zauzela je odlično 9. mjesto.

 

 


[OPŠIRNIJE]Matematika na ulicama Metkovića
Josip Ujdur / datum: 2. 12. 2022. 07:54

Jučer je bilo zanimljivo na ulicama Metkovića. Naime, uoči Večeri matematike, učenici Srednje škole Metković i Gimnazije Metković, pod vodstvom nastavnice Ljiljane Jeličić i nastavnika Josipa Cvitanovića su zajedno izašli na ulice te pokušali jednostavnim matematičkim zadacima aktivirati prolaznike i pridobiti ih da se okušaju u rješavanju. 

Zadaci su se mogli rješavati na tri lokacije u gradu. Pored zadataka ispisanih kredom na pločniku pripremljene su bile i razne logičke mozgalice. Cilj ovih aktivnosti je popularizacija matematike i izgradnja pozitivnog stava prema matematici.

 

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️


[OPŠIRNIJE]Josip Ujdur / datum: 30. 11. 2022. 12:01


[OPŠIRNIJE]Javni natječaj za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180
Josip Ujdur / datum: 23. 11. 2022. 11:20

Javni natječaj za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180  možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]INTERLIBER 2022.
Josip Ujdur / datum: 16. 11. 2022. 13:24

Učenici naše škole obilježili su Mjesec hrvatske knjige i Dan hrvatskih knjižnica terenskom nastavom Hrvatskog jezika i Povijesti 11. studenog u Zagrebu.

Bogati program započeli smo ranim razgledom izložbe „Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te poslušali predavanje  autorice izložbe Kristine Judaš, djelatnice Zbirke rukopisa i starih knjiga Knjižnice.

Nakon predavanja učenici prvih, drugih i trećih razreda trogodišnje i četverogodišnje struke (strojarski i građevinski tehničari, upravni referenti i kuhari) su se u pratnji svojih profesorica Danijele Baćilo, Sanje Raguž i Katarine Barišić, na Interliberu, najvećem hrvatskom sajmu knjiga i učila, upoznali s kulturnom djelatnošću naših nakladnika izabirući zanimljive knjige. Trećaši koji će za godinu dana biti maturanti , zavirili su i na Sajam obrazovanja na kojem su zagrebački fakulteti predstavljali programe svojih studija.

Po obilasku Interlibera u pratnji Turističkog vodiča Grada Zagreba obišli smo znamenitosti Gornjeg grada i saznali vrijedne i važne podatke iz bogate povijesti; pratili nekadašnji potok Medveščak,  naučili o povijesti i obnovi Kamenitih vrata i Krvavog mosta, vidjeli Nelsonove lance, povezali Zagorku i Šenou, popeli se uspinjačom, uživali u pogledu na gradske vizure, zagrlili Matoša.

Umorni, ali prepuni dojmova, vratili smo se kući nestrpljivo očekujući idući Interliber.

 


[OPŠIRNIJE]Obavijest o ishodu natječaja za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180
Josip Ujdur / datum: 15. 11. 2022. 11:34

S obzirom da na natječaj raspisan 3. studenoga 2022. godine za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180 nije pristigla ni jedna ponuda, natječaj će biti ponovno raspisan.


[OPŠIRNIJE]Javni natječaj za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180
Josip Ujdur / datum: 3. 11. 2022. 11:57

Javni natječaj za prodaju teretnog vozila MAN TGL 12.180  možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Dani kruha
Josip Ujdur / datum: 26. 10. 2022. 13:04

Zahvalnosti za plodove zemlje održavaju se svake godine u listopadu, pa se ta manifestacija i ove godine obilježila u našoj školi. Dana 25. listopada u holu škole uz vodstvo mentora naši su kuhari pripremili slasne kolače i fritule.

Podršku ovom događaju  dali su i ostali učenici koji su donijeli raznovrsna peciva i kolače. Zahvaljujemo svim majkama i bakama koje su vrijedno pripremale ove delicije.


[OPŠIRNIJE]72 sata bez kompromisa
Josip Ujdur / datum: 14. 10. 2022. 19:41

Mladi volonteri Srednje škole Metković i Gimnazije Metković su dana 14. listopada 2022. godine u sklopu projekta "72 sata bez  kompromisa” kojeg organizira Franjevačka mladež iz Župe sv. Ilije iz Metkovića ponovno  uređivali okoliš naše škole, okoliš rodne kuća oca Ante Gabrića kao i njen unutarnji prostor.

Veliko hvala svim volonterima!

Više slika pogledajte u našoj galeriji na Opširnije!


[OPŠIRNIJE]ARS MECHANICA za nove kompetencije - ŠIBENIK SAJAM POSLODAVACA
Branka Kosović / datum: 5. 10. 2022. 13:59

U petak, 21. listopada, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, organizira Sajam poslodavaca, na adresi Ulica Ante Šupuka 31, u vremenu od 9 do 14 sati. Cijeli događaj odvija se u sklopu EU projekta “ARS MECHANICA za nove kompetencije”, te daje priliku svim maturantima kao i nezaposlenim osobama Šibensko-kninske županije, da na jednom mjestu saznaju sve njima relevantne informacije.

Svim učenicima važno je znati što ih očekuje nakon redovnog školovanja i koje su im mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada. Ovim sajmom, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, okupit će poslodavce iz područja triju županija, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske kako bi se učenici, kao i nezaposlene osobe, mogli upoznati s njima, njihovim radom i potrebama za radnom snagom te kako bi dobili informacije o programima doškolovanja i prekvalifikacija koje se provode u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti.

Osim što će svi posjetitelji imati priliku od početka do kraja sajma upoznati se s poslodavcima i ostaviti im svoj CV, moći će i sudjelovati na pripremljenim panelima koji će krenuti nakon što Župan šibensko-kninski, Marko Jelić, svečano proglasi Sajam poslodavaca otvorenim.

ŠTO VAS SVE OČEKUJE NA SAJMU?

09:00 – 14:00     PREDSTAVLJANJE POSLODAVACA

09:30 – 10:30     IZ SREDNJE U REDOVE PREDNJE – predstavnici iz Županije, Hrvatske obrtničke komore, poslodavci kao i maturanti održat će zanimljiv panel namijenjen maturantima u kojem će pokušati dočarati što ih očekuje nakon srednje škole, koje su im daljnje opcije i mogućnosti.

11:30 – 12:30     NOVO ZNANJE DONOSI BLAGOSTANJE – Hrvatski zavod za zapošljavanje i Industrijsko-obrtnička škola Šibenik predstavit će programe prekvalifikacije koje nudi za nezaposlene osobe u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti.

Stoga, ako ste maturant, nezaposlena osoba, želite se prekvalificirati i pokrenuti vlastiti posao, dođite na sajam i saznajte sve iz prve ruke.

Ali, to nije sve! Za sve posjetitelje pripremljeni su i pokloni iznenađenja, a glavna nagrada je POKLON BON shopping centra u vrijednosti od 1000 kn!! (132,72 €)

Vidimo se u petak, 21.10. na Sajmu poslodavaca, jer ne bi bilo dobro propustiti priliku saznati ključne informacije za vaše bolje sutra.

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]eTwinning mobilnost u Albaniji 🇦🇱
Josip Ujdur / datum: 5. 10. 2022. 09:09

U periodu od 26.-28.9.2022. nastavnik Josip Cvitanović sudjelovao je na međunarodnom eTwinning seminaru “Rural Teachers from Mediterranean Countries together at European School Education Platform” u Draču (Albanija). Osim njega, iz Hrvatske su još sudjelovali Luka Femec (Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce), Dora Rolj Kovačević (Osnovna škola Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci), Nusreta Murtić (Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko).

Tijekom tri dana seminara imao je prilike izmijeniti iskustva i umrežiti se s osamdesetak sudionika eTwinnera s područja Mediterana. Isto tako, praktičnim radionicama naučio je kako koristiti platformu ESEP te zajedno s kolegama iz Španjolske, Slovenije i Azerbajdžana kreirao projekt „Warm up your brain“. Projekt je usmjeren na mentalno zdravlje učenika. Cilj je pomoći učenicima u problemima s kojima se sve više suočavaju.

Kako se suprotstaviti anksioznosti prije testa iz matematike? Kako se učenici nose sa svojim ''problemima''? Koje savjete učenici imaju za druge učenike sa sličnim ''problemima''? Što učenici rade da se bolje usredotoče u razredu, prije testa, za vrijeme učenja? Koje metode koriste za smirivanje i ublažavanje nervoze prije testa? Ovo su samo neka pitanja na koja će se pokušati odgovoriti kroz projekt ''Warm up your brain''. 

 

Učenici će kreirati videouratke i fotografije u kojima će predstaviti svoja misljena i savjete drugim učenicima. 

eTwinning mobilnost financirala Agencija za mobilnost i programe EU.

 

 


[OPŠIRNIJE]Financiranje Obnove Srednje škole Metković nakon potresa
Josip Ujdur / datum: 22. 9. 2022. 07:54

Nakon urušavanja dimnjaka Srednje škole Metković, uzrokovanim potresom koji se dogodio krajem travnja 2022. godine kod Stoca u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisalo je Ugovor o financiranju sa Srednjom školom Metković o financiranju projekta OBNOVA SREDNJE ŠKOLE METKOVIĆ NAKON POTRESA.

Osim urušavanja dimnjaka koje je potrebno sanirati, zbog horizontalnih pomaka uslijed potresa došlo je i do kvara na kotlu u kotlovnici koji je direktno vezan na navedeni dimnjak povodom čega je škola ostala bez glavnog sustava grijanja.

Financiranjem navedenog projekta Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije omogućit će održavanje zdravlja i dobrobiti kako učenika, tako zaposlenika Srednje škole Metković u hladne jeseni i zime koje nam slijede.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Potvrde o statusu školovanja učenika od sada u e-Dnevniku
Josip Ujdur / datum: 21. 9. 2022. 09:39

U e-Dnevniku za učenike i roditelje je napravljena nadogradnja kojom je omogućen ispis potvrda o statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici i roditelji sada mogu kroz e-Dnevnik ispisati potvrdu u svrhu dokazivanja da je učenik u aktualnoj školskoj godini upisan u program i razred, odnosno da ima status redovitog učenika. Potvrde o školovanju učenika se mogu koristiti za različite svrhe kao što su ostvarivanje prava na učenički prijevoz, dječji doplatak, stipendiranje i druge. Generirana potvrda je u PDF formatu, sadrži elektronički pečat i nakon što je učenik ili roditelj preuzmu na računalo ili mobilni uređaj mogu je slati elektroničkom poštom ili ispisati, ovisno o potrebama.

Ispis potvrda omogućen je u e-Dnevniku za učenike i roditelje koji je dostupan na poveznici https://ocjene.skole.hr, a moguće ih je generirati i u CARNET-ovoj mobilnoj aplikaciji za e-Dnevnik koja je dostupna na Google Play Storeu i na App Storeu.

Detaljne upute o ispisu potvrda možete pronaći u e-Dnevnik uputama za učenike i roditelje.


[OPŠIRNIJE]Rosandi Lovrić i Ivani Bašić Nagrada za najboljeg globalnog edukatora
Josip Ujdur / datum: 6. 9. 2022. 13:01

Profesorica u Srednjoj školi Metković Rosanda Lovrić i učiteljica u Osnovnoj školi Opuzen Ivana Bašić, mag.prim.educ, dobitnice su Nagrade za najboljeg globalnog edukatora.

Ovo veliko priznanje, koje dodjeljuje International Internship University, dobile su u konkurenciji među 5000 nominiranih svjetskih učitelja, nastavnika i profesora.

Podsjetimo, osim klasične nastave u učionicama, Lovrić i Bašić se ističu projektnom i istraživačkom nastavom koju provode sa svojim učenicima. U zajedničkoj izjavi su nam istaknule kako su počašćene samom Nagradom te time što je organizacija International Internship University prepoznala njihov rad.

„Počašćeni smo i zahvalni što smo dobili “Nagradu za najboljeg globalnog edukatora” od Međunarodnog sveučilišta za pripravništvo – IIU. Drago nam je što je organizacija poput International Internship University, prepoznala cjelokupan naš rad te nas nagradila ovom prestižnom nagradom. Učitelj ne znači biti samo dobar u učionici, nego i izvan nje, redovito se educirati, nadograđivati svoje znanje i iskustvo te sudjelovanje kroz različite projekte zajedno sa učenicima. Pri tome, važno je imati na umu kako sve što radimo, radimo za dobrobit učenika, koji su u centru obrazovnog sustava, ali i u učitelja. Na taj način se stvara zatvoreni krug, zadovoljan učenik, jednako zadovoljan učitelj. Zadaća edukatora je poboljšati sebe i inspirirati druge, prenijeti svoje iskustvo kako bi i na druge djelovali motivirajući. Želimo izraziti svoju zahvalnost svima, posebno organizacijama i prijateljima na sličnom području nastojanja. Hvala International Internship University – IIU na ovom priznanju“, istaknule su nam Rosanda Lovrić i Ivana Bašić kojima čestitamo na nagradi.

 

Izvor: https://www.metkovic.hr


[OPŠIRNIJE]Raspored učionica za školsku godinu 2022./2023.
Josip Ujdur / datum: 2. 9. 2022. 11:47

Raspored učionica za školsku godinu 2022./2023. možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Raspored sati prvi dan škole (skraćeni sati)
Josip Ujdur / datum: 2. 9. 2022. 11:23

Raspored sati za prvi dan škole možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Ulazak prvih razreda
Josip Ujdur / datum: 2. 9. 2022. 08:57

Mole se svi učenici prvih razreda da u ponedjeljak, 5. rujna 2022. dođu u 07:15 ispred glavnog ulaza škole, gdje će ih po redoslijedu njihovi razrednici uvesti u školu i kabinete.

 

1.C/E/L(automehaničar/elektromehaničar/instalater gr. i klim.)-ROMANA ĆUŽE– kabinet broj 1

1.D ( strojarski računalni tehničar ) - MATEJ LAZAREVIĆ – kabinet broj 8

1.F/G( konobar/vozač motornog vozila) – IVAN MENALO – kabinet broj 4

1.H (kuhar) – DANA PAPONJA – školski restoran

1.i (ekonomist) – ŽELJKA JERAMAZ – kabinet broj 6

1.J (upravni referent) – MARTINA GLUČINA- kabinet broj 3

1.M (pomoćni kuhari slastičar) – ROSANDA LOVRIĆ – kabinet 16A

 


[OPŠIRNIJE]Raspored ulazaka od 5. rujna 2022. godine
Josip Ujdur / datum: 1. 9. 2022. 12:25

Raspored ulazaka od 5. rujna 2022. godine možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]POTVRDA UPISA UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2022./2023. - JESENSKI ROK
Josip Ujdur / datum: 26. 8. 2022. 11:14

Potvrdu nadležnog školskog liječnika (ekonomist, konobar, upravni referent) ili medicine rada (strojarski raĉunalni tehniĉar,
automehaničar, elektromehaničar, kuhar, instalater grijanja i klimatizacije i vozač motornog vozila) koja je uvjet za upis potrebno je dostaviti osobno u školu na dan 29. kolovoza
2022. godine u 8,00 sati.

Obrazac o upisu u I. razred srednje škole (upisnicu), potpisan od strane učenika i roditelja, potrebno je dostaviti osobno u školu na dan 29. kolovoza 2022. godine u 8,00 sati.


[OPŠIRNIJE]Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za ostvarivanjem prava na jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova nabavke školskog pribora, opreme i radnih materijala učenicima osnovnih i srednjih škola čiji roditelji/skrbnici imaju prebivalište na području Grada Metkovića za školsku godinu 2022./2023.
Josip Ujdur / datum: 23. 8. 2022. 10:21

Na službenoj mrežnoj stranici Grada Metkovića objavljen je Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za ostvarivanjem prava na jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova nabavke školskog pribora, opreme i radnih materijala učenicima osnovnih i srednjih škola čiji roditelji/skrbnici imaju  prebivalište na području Grada Metkovića za školsku godinu 2022./2023.

Javni poziv otvoren je od ponedjeljka, 22. kolovoza 2022. i traje do 9. rujna 2022. godine (petak).

Posebne napomene u odnosu na prijašnje Javne pozive:

1. Protekle dvije godine sufinancirala se nabavka za osnovnoškolce, te je ovo prva godina u kojoj su uključeni i srednjoškolci.

2. Račun za nabavku školskog pribora, opreme i radnih materijala NIJE potrebno priložiti.

3. Potvrdu o redovitom školovanju učenika s podatkom koji razred pohađaju prilažu ISKLJUČIVO UČENICI/CE KOJI POHAĐAJU SREDNJU ŠKOLU IZVAN PODRUČJA GRADA METKOVIĆA.

UČENICI KOJI POHAĐAJU O.Š. STJEPANA RADIĆA, O.Š. DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA, SREDNJU ŠKOLU METKOVIĆ I GIMNAZIJU METKOVIĆ – NE DOSTAVLJAJU POTVRDE O REDOVITOM ŠKOLOVANJU, VEĆ ĆE IH GRAD U SURADNJI SA ŠKOLAMA – SAMOSTALNO PROVJERITI.

Detalje možete pronaći na sljedećoj poveznici;

https://grad-metkovic.hr/2022/08/21/javni-poziv-podnosenje-zahtjeva-za-ostvarivanjem-prava-na-jednokratnu-novcanu-pomoc-za-sufinanciranje-troskova-nabavke-skolskog-pribora-opreme-i-radnih-materijala-za-skolsku-2022-2023-god/

Svim podnositeljima Zahtjeva koji ostvare pravo na jednokratnu novčanu pomoć sufinanciranja kupnje školskog pribora, opreme i radnih materijala sredstva će biti uplaćena na njihove račune najkasnije do  21. listopada 2022. godine. S obzirom da se očekujemo do 2.000 zahtjeva roditelja, služba Grada Metković moli za razumijevanje i strpljenje zbog predviđenog trajanja obrade istih.

 

 


[OPŠIRNIJE]Ante Vujnović među 96 najboljih maturanata u 2022. godini
Josip Ujdur / datum: 28. 7. 2022. 10:26

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godine maturante nagradilo iznosom od 2.500 kuna, kao i posebnim priznanjima. Nagrađeno je 96 maturanata iz cijele Hrvatske, a njih čak 69 iz strukovnih škola.

Među nagrađenima je i Ante Vujnović, učenik Srednje škole Metković.

Učenici su nagrađeni prema kriteriju: učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojila je Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin za stopostotno riješenu maturu iz Matematike i Fizike. Nagradu za Informatiku, u iznosu od 5.000 eura, ove je godine dodijelila tvrtka S&T Hrvatska Viktoru Pijanecu iz Prve gimnazije Varaždin.

Po prvi put dodijeljena je i Nagrada Ante Žužul za najbolji rezultat iz Hrvatskog jezika i Povijesti u iznosu od 5.000 eura. Dobio ju je Danijel Vukelja iz II. gimnazije Varaždin.

U prethodnim godinama učenici Srednje škole Metković ostvarivali su izvrsne rezultate i iz engleskog jezika od više učenika sa oko 90 posto riješenosti ispita.

Izvor: likemetkovic.hr


[OPŠIRNIJE]Obavijest - RAD SA STRANKAMA - Srednja škola Metković
Josip Ujdur / datum: 19. 7. 2022. 09:19

Zbog godišnjih odmora, izdavanje potvrda o školovanju i izdavanje duplikata /prijepisa svjedodžbi možete zatražiti isključivo na mailu

 sandra.jelinic-jurkovic@skole.hr

O preuzimanju/dostavi  bit ćete obaviješteni po primitku maila.

 

Sve  zahtjeve, molbe, možete uputiti na mail adresu srednjaskolametkovic@gmail.com .


[OPŠIRNIJE]*IZMJENA* Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.
Josip Ujdur / datum: 8. 7. 2022. 11:22

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023. možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]POTVRDA UPISA UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2022./2023.
Josip Ujdur / datum: 8. 7. 2022. 09:16

1. Ukoliko učenik u osnovnoj školi nije učio potrebni strani jezik, na pismeni zahtjev učenika, njegovo znanje provjerit će se 1. srpnja 2022. u 08,00 sati.

 

2. Potvrdu nadležnog školskog liječnika (ekonomist, konobar, upravni referent) ili medicine rada (strojarski računalni tehničar, automehaničar, elektromehaničar, kuhar, instalater grijanja i klimatizacije i vozač motornog vozila) koja je uvjet za upis potrebno je dostaviti online  na mail adresu zvanja na koje se upisujete od 11. srpnja 2022. godine do 13. srpnja 2022. godine ili osobno u školu na dan 13. srpnja 2022. godine od 8,00 do 12,00 sati.

 

3. Obrazac o upisu u I. razred srednje škole (upisnicu), potpisan od strane učenika i roditelja, potrebno je dostaviti online  na mail adresu zvanja na koje se upisujete od 11. srpnja 2022. godine do 13. srpnja 2022. godine ili osobno u školu na dan 13. srpnja 2022. godine od 8,00 do 12,00 sati.

EKONOMIST

ekonomist@ssmetkovic.hr

UPRAVNI REFERENT

uprava@ssmetkovic.hr

STROJARSKI RAČUNALNI TEHNIČAR

srt@ssmetkovic.hr

KONOBAR

konobar@ssmetkovic.hr

KUHAR

kuhar@ssmetkovic.hr

VOZAČ MOTORNOG VOZILA

vozac@ssmetkovic.hr

POMOĆNI KUHAR I SLASTIČAR (TES)

pks@ssmetkovic.hr

AUTOMEHANIČAR

automehanicar@ssmetkovic.hr

INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

igk@ssmetkovic.hr

ELEKTROMEHANIČAR

elektromehanicar@ssmetkovic.hr

Natječaj za upis učenika u prvi razred školske godine 2022./2023. možete preuzeti OVDJE. 

 


[OPŠIRNIJE]ODLUKA O ORGANIZACIJI DOPUNSKOG RADA
Josip Ujdur / datum: 24. 6. 2022. 12:11

Odluku o organizaciji dopunskog rada možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Ljetni vremenik za školsku godinu 2021./2022.
Josip Ujdur / datum: 21. 6. 2022. 11:45

Preuzmite ljetni vremenik za školsku godinu 2021./2022. ovdje.


[OPŠIRNIJE]Nagrađeni učenici koji su osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima
Josip Ujdur / datum: 21. 6. 2022. 11:39

Župan Nikola Dobroslavić uručio je 20. lipnja 2022. godine na prigodnoj svečanosti nagrade učenicima i mentorima koji su u ovoj školskoj godini osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz znanja. Među nagrađenima su i učenici iz OGŠ Metković, OŠ Stjepana Radića Metković i SŠ Metković.


Ispred Srednje škole Metković nagradu je preuzela učenica trećeg razreda Srednje škole Metković Marija Maslać uz pratnju svoje mentorice Dane Paponja.

Marija je na ovogodišnjem državnom natjecanju World skills Croatia održanom 10.-12. svibnja 2022. godine osvojila prvo mjesto u kategoriji pomoćni kuhar/slastičar.

 

Izvor: likemetkovic.hr


[OPŠIRNIJE]Dani industrijske revolucije 4.0
Branka Kosović / datum: 20. 6. 2022. 12:41

Učenicu 4 D razreda, smjer Strojarski računalni tehničar, pod vodstvom mentora profesora Mateja Lazarevića i Zorana Grgića, u lipnju 2022. godine, sudjelovali su u projektu Dani industrijske revolucije 4.0.

Industrijska revolucija je započela u drugom desetljeću ovog stoljeća, a predstavlja digitalno povezivanje strojeva i alata, tzv. "pametna revolucija“. Učenici su istraživali glavne značajke ove revolucije kao što su automatska komunikacija i rad na daljinu.

Glavni zaključci su da je u ovom vremenu pandemije i ubrzanog tempa ovakav način pametne komunikacije pouzdan i zamjenjuje fizičke kontakte i procese, a sustavi samostalno razmjenjuju informacije.

Učenici su izradili edukacijske panele, a planira se i posjet predstojećoj četvrtoj konferenciji o novim tehnologijama.


[OPŠIRNIJE]Obavijest nadležnog školskog liječnika
Josip Ujdur / datum: 17. 6. 2022. 12:03

Poštovani roditelji,

Za upis u srednju školu za pojedine smjerove vaša djeca trebaju mišljenje specijaliste školske medicine, za neke smjerove mišljenje specijaliste medicine rada, a za neke škole uopće ne trebaju zdravstvenu potvrdu. Molim vas da hitno pogledate za željena zanimanja vaše djece gdje je potrebito mišljenje školskog liječnika . Obzirom da ja neću raditi u srpnju kada se liste zaključaju, ja ću sada vašoj djeci dati unaprijed onoliko potvrda koliko će oni zanimanja prijaviti koja su u mojoj ovlasti,a učenik će naravno koristiti onu za zanimanje koje na kraju upiše,dok će druge baciti. To vidim sada jedinim načinom ,jer će inače vaše dijeti morati ići po potvrdu u Dubrovnik.

Svi osmaši iz OŠ Stjepana Radića trebaju se javiti u ponedjeljak 27.6. od 8-11 sati, osmaši iz OŠ Don Mihovila Pavlinovića  u utorak 28.6. od 8-11 sati, a osmaši iz osnovnih škola Opuzen,Kule norinske ,Otrić-soci i BIH u četvrtak 30.06. od 8-11 sati.

Ponijeti iskaznicu o cijepljenju i medicinsku dokumentaciju,ukoliko je učenik posjećivao nekog specijalistu unatrag 3 godine. Ponijeti i mišljenje tima za profesionalnu orijentaciju, ukoliko je učenik bio na procjeni. Obvezno i nalaz okuliste ukoliko nosi naočale.

S poštovanjem,

Asja Palinić Cvitanović,dr.med.

Spec.školske medicine

098285685

( molim , nemojte nazivati,pišite poruke radnim danom,hvala)


[OPŠIRNIJE]Antonio Oršulić napravio najbolju fotografiju u Županiji i drugu u državi prema ocjeni stručnog žirija
Josip Ujdur / datum: 13. 6. 2022. 08:57

Antonio Oršulić (17) iz Metkovića, učenik trećeg razreda Srednje škole Metković, osvojio je drugu nagradu na državnoj razini na sedmom foto natječaju Volim svoju županiju 2022. i prvu nagradu na razini Dubrovačko-neretvanske županije.

Ova nagrada za mene znači puno, motivira me na daljnji rad s kojim sam počeo prije dvije godine u srednjoj školi kroz projekt "Matematika u fotografiji" koji je vodio prof. Josip Cvitanović. Nakon toga sam kupio vlastitu opremu i počeo se baviti fotografiranjem iz hobija, u slobodne vrijeme, rekao nam je Antonio koji je za motiv odabrao dobro nam poznatog pastira i njegovo stado ovaca na bajeru u Vrbovcima.

 

Izvor: https://likemetkovic.hr

[OPŠIRNIJE]Puštanje lampiona u sklopu projekta "Ne znam što ću, ali znam što neću“
Josip Ujdur / datum: 8. 6. 2022. 08:54

U sklopu projekta "Ne znam što ću, ali znam što neću" učenici Srednje škole Metković dana 6. lipnja 2022. godine su s košarkaškoga igrališta u zrak pustili lampione čemu je prethodila plesna točka pod vodstvom Dalibora Dominikovića.

Riječ je o projektu kojeg u metkovskoj Srednjoj školi provodi Zajednica Pape Ivana XXIII u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Metković. Projekt je usmjeren na unapređenje kvalitete života djece i mladih i prevenciju nasilja.

– Cilj ovog projekta je poticanje učenika Srednje škole Metković na preuzimanje vodeće uloge na pozitivan utjecaj na mentalitet, stavove o nasilju i ponašanju u Gradu Metkoviću, uz povećanje uvjeta djeci da steknu znanje, vještine, usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života, – naglasila je voditeljica zajednice Gordana Cavicchi.

Više detalja o samom projektu možete saznati na video poveznici OVDJE.

Izvor:

https://metkovic-news.com

https://likemetkovic.hr


[OPŠIRNIJE]ODLUKA O ORGANIZACIJI DOPUNSKOG RADA
Josip Ujdur / datum: 31. 5. 2022. 08:58

Odluku o organizaciji dopunske nastave možete preuzeti OVDJE.

 


[OPŠIRNIJE]Vikend piknik fest 27.-29.5.2022.
Darko Primorac / datum: 31. 5. 2022. 07:34

Školska knjižnica naše škole priključila se manifestaciji Vikend piknik fest, u organizaciji Turističke zajednice Metkovića,  koja je u gradskom parku protekli vikend okupila veliki broj naših sugrađana.

U tzv. Zelenoj knjižnici svatko je mogao pronaći zanimljiv naslov za sebe.

Najviše su uživali najmlađi koji su uz slikovnice bili zaokupljeni i crtanjem, a od njihovih radova nastala je ekskluzivna izložba smiley


[OPŠIRNIJE]Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja
Josip Ujdur / datum: 16. 5. 2022. 13:36

I ove godine naši su učenici sudjelovali na državnoj Smotri projekata iz područja građanskoga odgoja i obrazovanja, sa temom: Sportski velikani grada Metkovića.

U projektu su sudjelovali učenici: Lara Babić, Josipa Dominiković, Katarina Lazarević i Nikola Batinović, pod vodstvom mentorica prof. Rosande Lovrić i Nine Komazin. 

Čestitamo im od srca!


[OPŠIRNIJE]Marija Maslać - državna prvakinja u disciplini pomoćni kuhar/slastičar
Josip Ujdur / datum: 13. 5. 2022. 07:43

Na ovogodišnjem državnom natjecanju World skills Croatia odrzanom 10.-12. svibnja 2022. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sudjelovala je učenica trećeg razreda Srednje škole Metkovic Marija Maslać, pod vodstvom mentorice Dane Paponja.


 

Marija je osvojila prvo mjesto u kategoriji pomoćni kuhar/slastičar pripremajuci menu kroz 3 dana natjecanja, a nagrađena je nagradom "Faust Vrančić" za najbolji rezultat postignut u svojoj disciplini.

 


 

Natjecanje Worldskills Croatia najveće je natjecanje učenika srednjih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj koje se unazad 3 godine održava na zagrebačkom Velesajmu (u 5 paviljona) otkad je i Hrvatska postala dijelom World skills obitelji i pridružila se nizu zemalja koje na ovaj način promoviraju strukovna zvanja.

 

 

Ove godine natjecalo se ukupno 360 najboljih učenika iz 200-tinjak škola, pod mentorstvom 500-tinjak nastavnika u 40 disciplina.

O važnosti natjecanja govori i činjenica da je do sad World skills Croatia podržalo više od 70 gospodarskih subjekata koji uz promociju svojih proizvoda i usluga, ovim putem imaju mogućnost pronaći i svoje buduće zaposlenike.  

 


 

Našu školu na natjecanju je predstavio i učenik Ante Kuran, u disciplini vozač motornog vozila, pod vodstvom mentorice Ivane Leontenko.


[OPŠIRNIJE]Dan otvorenih dana u Srednjoj školi Metković
Josip Ujdur / datum: 9. 5. 2022. 07:57

Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja učenici osmih razreda donose važne odluke o izboru programa i zanimanja kojima će se posvetiti u svojoj budućnosti. Kako bi se ispravno usmjerili Srednja škola Metković kroz Dane otvorenih vrata pružila im je potrebne informacije o nastavku obrazovanja.

U sklopu Dana otvorenih vrata 5. i 6. svibnja 2022. godine, učenici Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića su posjetili Srednju školu Metković.

Profesori, stručni učitelji i učenici prezentirali su obrazovne programe i zanimanja te uputili učenicima potrebne informacije o upisu, zanimanjima koje škola nudi, načinu školovanja, upoznali ih sa školskim prostorom. Učenicima su predstavljene Ekonomska struka, zanimanje upravni referent, područje strojarstva, te ugostiteljstvo i turizam Učenici srednje škole potrudili su se pokazati učenicima osnovne škole kako se u školi radi i uči, te im olakšati njihov izbor zanimanja.

 


[OPŠIRNIJE]Vremenik za kraj nastave školska godina 2021./2022. - MATURANTI
Josip Ujdur / datum: 5. 5. 2022. 13:16

Prijava polaganja razrednih ispita

(isključeni i ostali uč.):  

Srijeda , 27. travnja  2022.

Završetak nastave

Srijeda, 25. svibnja  2022.

Sjednica Razrednih vijeća (potvrda uspjeha):

Petak, 27. svibnja 2022. godine 

DOPUNSKI RAD

31. svibnja 2022. - 10. lipnja 2022.

- prema rasporedu objavljenom na stranicama škole

Sjednica RV nakon dopunskog rada:
10. lipnja 2022. godine

Podjela razrednih svjedodžbi:

po dogovoru s razrednikom

Ljetni rok obrane završnog rada:

13. lipnja - 17. lipnja 2022. godine

Podjela svjedodžbi o završnom radu: 

po dogovoru s razrednikom

 Vremenik za maturante možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Sastav školskog Prosudbenog odbora i Povjerenstva za obranu završnog rada
Josip Ujdur / datum: 5. 5. 2022. 13:16

Sastav školskog Prosudbenog odbora i Povjerenstva za obranu završnog rada možete preuzeti OVDJE.


[OPŠIRNIJE]"Dani jegulje u Neretvi"
Darko Primorac / datum: 3. 5. 2022. 12:30

Srednja škola Metković u petak je organizirala manifestaciju Dani jegulje u Neretvi s ciljem promocije Neretve kao gastronomskog i kulturnog odredišta.

Brojni posjetitelji uživali su u raznim delicijama, od brudeta od jegulja i žaba, pohanih žaba, rižota do raznih slastica!

Tom prilikom ravnatelj Srednje škole Metković, Mario Obradović je rekao:

– U postupku ovog i regionalnog projekta kompetentnosti Srednja škola Metković je organizirala prve ‘Dane jegulje u Neretvi’ u okviru našeg centra, i samim tim želimo promovirati jegulju kao izvrsnu deliciju, a i našu neretvansku dolinu i grad Metković kao kulturno i gastronomsko središte. Osnovica i projekt su usmjereni prema jačanju kapaciteta i najvažnije ljudskih resursa koji će moći odgovoriti svim uvjetima modernog turizma i ugostiteljstva, rekao je ravnatelj Obradović.

Koordinator samog projekta, nastavnik industrijskog posluživanja Rade Nikoletić izrazio je veliko zadovoljstvo samom organizacijom i odazivom:

– Mi smo se danas ovdje prezentirali sa jeguljom i žabama koje su nadaleko poznate kao naše tradicionalno jelo te smo pripremili brudet od jegulje i žaba, pohovane žabe, jegulja na ražnjićima, raštika sa jeguljom i razne slastice. U izradi je sudjelovao veliki broj učenika i kuhara koji su sve ovo pripremili, naravno pod paskom svojih mentora, rekao je Nikoletić te zahvalio metkovskim ugostiteljima koji su ponudili inventar.

 

Za više, pogledajte našu Galeriju slika ili posjetite direktno izvor:

https://metkovic-news.com/news/srednja-skola-metkovic-organizirala-manifestaciju-dani-jegulje-u-neretvi/


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVANJE GODINE MARKA MARULIĆA – PROJEKTNA AKTIVNOST SŠ METKOVIĆ I SŠ BRAČ
Josip Ujdur / datum: 3. 5. 2022. 08:55

Učenici naše škole zajedno su sa učenicima Srednje škole Brač proslavili Godinu Marka Marulića povodom 500. obljetnice prvotiska njegova spjeva „Judita” projektom„Pišemo pismo Marku Maruliću – Od Neretve k moru svojemu Marulu”.

Profesorice Danijela Baćilo i Rina Vidović poučavale su svoje učenike o značenju Oca Hrvatske Književnosti aktualizirajući onovremena povijesna iskušenja i uvježbavale ih u pisanju pisama i poslanica. Tako su ostvarile biblioterapijski cilj projekta: omogućiti učenicima slobodno izražavanje svojih misli i osjećaja u izazovnom pandemijskom vremenu. Rezultat je projekta knjižica učeničkih pisama u Book Creatoru koja će biti objavljena na stranicama škole.

Ovoj su proslavi također pridonijele i profesorice svojim stručnim radovima u Zborniku radova o „Juditi” (1521. – 2021. – 2022.) https://radio.hrt.hr/radio-split/kultura/judita-1-6915648: „Pismo Marku Maruliću kao oblik jezičnoga izražavanja učenika u nastavi hrvatskoga jezika u srednjoj školi” (Danijela Baćilo) i „Arhetipski i feministički pristup Juditi Marka Marulića” (Rina Vidović).   Kako bi se na izvorima baštine zaokružila lijepa suradnja naših dviju škola, sudionici projekta družit će se na terenskoj nastavi u Splitu gdje će posjetiti rodnu kuću Marka Marulića te na Klisu gdje će kroz interaktivne radionice učiti o povijesnom trenutku koji je nadahnuo Marka Marulića za njegovo stvaralaštvo.

Možete zaviriti u dijelove iz Book Creatora:

 

 


[OPŠIRNIJE]Dan obnovljivih izvora energije
Darko Primorac / datum: 30. 4. 2022. 07:33

U petak, 29. travnja 2022. u Srednjoj školi Metković učenici 4.D razreda, smjer Računalni tehničar za strojarstvo, pod mentorstvom svojih profesora Zorana Grgića i Mateja Lazarevića obilježili su Dan obnovljivih izvora energije.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Obnovljivi izvori energije pokazali su značajnu otpornost usred krize izazvane pandemijom koronavirusa koja im je dala dominantnu i nezamjenjivu ulogu – ubrzala je energetsku tranziciju koja se temelji na domaćim obnovljivim resursima. Kriza je motivirala države da shvate da se mogu i moraju osloniti na vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi postale više energetski samodostatne, a time i otpornije na svake buduće udarce. Tim više je značajan današnji dan – Svjetski dan obnovljivih izvora energije.

U sklopu nastavnog predmeta Obnovljivi izvori energije učenici 4.D su sudjelovali u stručnom posjetu HE Svitava.


[OPŠIRNIJE]Proljeće u našem vrtu
Josip Ujdur / datum: 15. 4. 2022. 13:47


[OPŠIRNIJE]Međunarodno natjecanje „BISER MORA“ – FISH EDITION – Brač 2022.
Josip Ujdur / datum: 12. 4. 2022. 13:48

17. izdanje međunarodnog natjecanja otvoreno je u petak, 8. travnja navečer, u Svpetrvs Resortu, u organizaciji Međunarodne udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu.  Radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe. Broj sudionika ove godine je došao do broja 500, od čega je preko 200 natjecatelja. Od jutra u subotu krenula su natjecanja 37 kuharskih timova iz 24 srednje ugostiteljske škole, ih Hrvatske, Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Sudjelovalo je i šest timova Visokih ugostiteljskih škola. Natjecalo se u individualnim kuharskim kategorijama. Ove godine uvedena su i natjecanja učenika koji se školuju za konobare u kategoriji pripreme tartar bifteka te flambiranju slatkog jela. Budući barmeni su pokazali kako se snalaze u sinkroniziranom posluživanju, a dvočlani srednjoškolski timovi (kuhar i konobar) u kategoriji Chef's table pripremali i posluživali menu od tri slijeda.

Naša škola je i ove godine ostvarila odlične rezultate. U kategoriji JTI Petra Volarecić i Jelena Knežić su osvojili brončanu medalju, dok su Romano Veraja i  Luka Begić osvojili srebrnu.  U dvočlanoj kategoriji Nina Jarak je osvojila srebrnu medalju, a Petar Dominiković brončanu.

U sinkroniziranom posluživanju konobara Luka Dominiković i Jure Bukovac su osvojili srebrnu medalju.

Mentori kuharima su Mijo Ćelić, Dana Paponja i Vedran Perić, dok je konobarima Rade  Nikoletić.

 

Čestitke učenicima i njihovim mentorima na odličnom i sad već pomalo tradicionalnom uspjehu naše škole na ovom prestižnom natjecanju!


[OPŠIRNIJE]Posjet učenika 4. k razreda 23. međunarodnom sajmu u Mostaru
Josip Ujdur / datum: 11. 4. 2022. 08:10

Učenici 4. k razreda, smjer upravni referent, na sajmu su istraživali funkcionalnost medija u poslovnom podstilu te retorička umijeća u poslovnom predstavljanju proizvoda.

Na sljedećim poveznicama, osim fotogalerije, možete pogledati i prezentaciju koju su pripremili.

 1. Fotogalerija
 2. Genially prezentacija
 3. Book Creator prezentacija

[OPŠIRNIJE]23. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru
Darko Primorac / datum: 7. 4. 2022. 10:29

Učenici i nastavnici naše škole, u srijedu (6.4.2022.), su posjetili

23. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru.

Nakon dvije godine stanke, zbog pandemije korona virusa, sajam je ponovno otvorio svoja vrata. Na sajmu se predstavljaju izlagači iz cijeloga svijeta, a tradicionalno najzastupljeniji su iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Slovačke, Turske...

Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Mađarska.

Sajam se održava u periodu 05.-09.04.2022.

Na fotografijama možete vidjeti kako nam je svima bilo zanimljivo smiley


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje u disciplini Postavljanje lanaca za snijeg
Josip Ujdur / datum: 1. 4. 2022. 08:10

U našoj školi je 29. ožujka 2022. godine održano školsko natjecanje Postavljanje lanaca za snijeg na kojem su sudjelovala tri učenika 3. g razreda usmjerenja vozač motornog vozila.

Učenik Jurica Dropulić je ostvario najbolje vrijeme i osvojio prvo mjesto.
Čestitke svim natjecateljima.


[OPŠIRNIJE]Metković - kulturni grad u prometu
Josip Ujdur / datum: 1. 4. 2022. 08:06


Prometna kultura je dio opće kulture te je odrasle svakodnevno potrebno poticati na kulturno ponašanje i odgovornost koji se prenose na djecu i mlade.


Učenici 3g razreda su u petak, 25. ožujka 2022. godine sudjelovali u projektu "Metković - kulturni grad u prometu" na tri raskrižja bez semafora u našem gradu. Prikupljali su podatke o ponašanju pješaka i vozača i dijelili promotivne letke.


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan novca 21. - 25.3.2022.
Darko Primorac / datum: 31. 3. 2022. 09:33

Učenici ekonomskog smjera od prvog do četvrtog razreda različitim aktivnostima obilježili su Tjedan novca od 21. - 25.3.2022.

Prvi razredi odigrali su kviz o novcu koji je na nivou Hrvatske organizirala Hrvatska udruga banaka. Kviz je igralo 250 timova i svi su se dobro zabavili.


[OPŠIRNIJE]Županijska smotra LiDraNo 2022.
Josip Ujdur / datum: 22. 3. 2022. 11:52

U petak, 18. ožujka 2022., u Kazalištu Marina Držića u Dubrovnika održana je županijska Smotra LiDraNo. Na smotri su se svojim literarnim i novinarskim radovima, radijskim emisijama i samostalnim scenskim nastupima predstavili učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele naše županije.

Našu su školu s literarnim radom na smotri predstavljale dvije učenice: Eva Brnas, 1. razred s literarnim  radom Opekline (mentorica: Nikolina Anković) te Lana Pavlović, 2. razred  s tekstom Jedno znam, drugo je istina (mentorica: Danijela Baćilo) za koje je županijsko Povjerenstvo organiziralo okrugli stol na Zoom platformi.

Na pozornici je u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa ove godine našu školu predstavljala Nikol Popović, učenica 2. j razreda upravni referent s tekstom Ocu Monike Herceg (mentorica: Danijele Baćilo). Ostvarila je zapažen nastup i dobila pohvale i savjete Prosudbenog  povjerenstva za buduće nastupe.

Čestitamo učenicama i njihovim mentoricama na uspješnom predstavljanju škole.  


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje u rukometu
Josip Ujdur / datum: 18. 3. 2022. 13:46

Dana 17. ožujka 2022. godine u Školskoj sportskoj dvorani u Metkoviću je održano Županijsko natjecanje u rukometu za učenike srednjih škole.

Sudjelovali su učenici Gimnazije Metković, Pomorsko- tehničke škole Dubrovnik i Srednje škole Metković. Srednja škola Metković je pobjedama nad Gimnazijom Metković (15:9) i Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik (18:13) ostvarila plasman na državno natjecanje, koje će se održati u Poreču od 27. do 29. ožujka 2022. godine.

Učenici koji su nastupali za Srednju školu su: Marko Ćelić, Karlo Crnčević, Luka Begić, Luka Komazin, Dario Zloić, Franko Brečić, Davor Romić, Ivan Šprlje, Domagoj Grejić, Josip Taslak,  Kristijan Kiridžija, Vlaho Lovrić, Marko Mioč, Ranko Vidović.

 

  Dalibor Mateljak, prof.


[OPŠIRNIJE]Međužupanijsko izlučno natjecanje iz discipline Vozač motornog vozila
Josip Ujdur / datum: 18. 3. 2022. 13:40

Ante Kuran, učenik 3g razreda Srednje škole Metković, nastupio je na medužupanijskom izlučnom natjecanju iz discipline Vožnja motornog vozila, odrzanom u ponedjeljak, 14. ožujka u Zadru.
Ante je osvojio izvrsno drugo mjesto, te se plasirao na državno natjecanje Worldskills Croatia u Zagrebu.
Ovaj rezultat je prava promocija naše škole i prometnih zanimanja, te odličan poticaj za njegove mentore Ivanu Leontenko i Andrijana Deaka.


[OPŠIRNIJE]Regionalno Gastro natjecanje konobara i kuhara u Spaladium Areni u Splitu
Josip Ujdur / datum: 18. 3. 2022. 08:40

Sinoć je završilo regionalno gastro natjecanje učenika srednjih strukovnih škola, usmjerenja konobar, kuhar, pomoćni kuhar – slastičar.

Našu školu predstavljali su Marija Maslać, Jure Bukovac i Luka Begić u tri različite discipline. Marija Maslać - pomoćni kuhar - slastičar je pripremala juhu i glavno jelo te se plasirala na državno natjecanje Worldskills Croatia u Zagrebu a mentor učenici je bila Dana Paponja.

Jure Bukovac – konobar nas je predstavljao u disciplini Flambiranje palačinki Crepe Suzette i osvojio je treće mjesto mentor mu je bio Rade Nikoletić. Luka Begić – kuhar pripremao je menu od tri slijeda i ostvario zavidne razultate a mentor mu je bio Mijo Ćelić.

Nakon ovog natjecanja ubrzo nas očekuje veliko međunarodno kulinarsko natjecanje “Biser mora“ kuhara i konobara gdje ćemo također imati naše predstavnike a održat će se na Braču od 8.-12.04.


[OPŠIRNIJE]Školsko Natjecanje u disciplini vozač motornog vozila
Josip Ujdur / datum: 8. 3. 2022. 08:41

U Srednjoj je školi Metković 18. veljače održano je školsko Natjecanje u disciplini vozač motornog vozila na kojem su sudjelovala dva učenika trećeg g razreda mentorice Ivane Leontenko. Postignuti su sljedeći rezultati:

 Disciplina „Pikado“

Ante Kuran, vožnja unaprijed 100/120 bodova, vožnja unatrag 80/120 bodova

Luka Barbir vožnja unaprijed 0/120 bodova, vožnja unatrag 20/12o bodova.

 Disciplina „Valjci“

Ante Kuran, vrijeme vožnje 01:12:55, bez oborenih valjaka

Luka Barbir , vrijeme vožnje 01:32:58 bez oborenih valjaka

 Disciplina “Vožnja između pločica“

Ante Kuran, 240 bodova

Luka Barbir   240 bodova

 

Učenik Ante Kuran upućuje se na županijsko Natjecanje koje će se održati u Zadru 14. ožujka i želimo mu puno uspjeha.

 

Više slika pogledajte u galeriji slika na OPŠIRNIJE!

 


[OPŠIRNIJE]Dan Jegulje u Sunset beach Dubrovnik
Josip Ujdur / datum: 3. 3. 2022. 09:30

Dana 2. ožujka 2022. godine Srednja škola Metković, partnerska škola u projektu Uspostava RCK DU, organizirala je Dan jegulje u prostorijama SUNSET BEACH DUBROVNIK gdje su posjetitelji imali priliku degustirati ovu poznatu neretvansku deliciju.

Kombinacija brudeta od jegulja s palentom je bila pun pogodak!

Za više, pogledajte galeriju slika na Opširnije!


[OPŠIRNIJE]POZVANI NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE U POZNAVANJU HRVATSKOGA JEZIKA
Josip Ujdur / datum: 1. 3. 2022. 11:28

Školsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika za osnovne i srednje škole Dubrovačko-neretvanske županije održano je 17. veljače 2022. Nakon natjecanja i provedene revizije testova, uz suglasnost županijskoga Ureda, Županijsko je povjerenstvo utvrdilo ljestvice konačnog poretka za svaku kategoriju osnovnih i srednjih škola te popis učenika koji su stekli pravo sudjelovanja na županijskom Natjecanju koje će se održati 30. ožujka 2022.

 

Svim učenicima i njihovim mentorima čestitamo na postignutim rezultatima, a pozvanima na županijsko Natjecanje želimo puno uspjeha.

 

Danijela Baćilo, predsjednica Županijskoga povjerenstva za srednje škole


[OPŠIRNIJE]ARS MECHANICA - studijsko putovanje Vilnius, Litva
Darko Primorac / datum: 24. 2. 2022. 08:43

Nastavnici Srednje škole Metković, Matej Lazarević, Zoran Grgić, Ivana Ujdur, Vedran Nižić i Josip Cvitanović, prošli tjedan su proveli u Vilniusu, Litva, na studijskom putovanju u sklopu projekta ARS MECHANICA. U sklopu putovanja nastavnici su posjetili Vilnius Vocational Training Centre of Technologies (VTMC), Sveučilište u Vilniusu, Vilnius Builders Training Centre, IT akademiju i Odjel vizualnih tehnologija.

Nastavnici su imali priliku posjetiti i tvrtke koje surađuju s Litavskim centrima kompetencija te posjetiti i Veleposlanstvo Hrvatske u Litvi.

Cilj projekta kompetentnosti ARS MECHANICA je osnažiti stručna znanja, vještine i kompetencije učenika i odraslih polaznika te unaprijediti infrastrukturu Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u (pod)sektoru strojarstva za Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u skladu s potrebama tržišta rada ove regije te uspostava suradnje sa sličnim centrima u EU. Projekt se provodi u periodu od 01. siječnja 2020. do 01. rujna 2023. a Srednja škola Metković sudjeluje kao partner škola.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica 2022.
Josip Ujdur / datum: 23. 2. 2022. 11:35

Posljednje srijede u veljači obilježavamo  Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, Dan ružičastih majica, ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa aktivista u Kanadi nakon što je jedan učenik zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici kao znak podrške teško bolesnoj majci. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili i njegovi školski kolege, postale su prepoznatljivi simbol inicijative.

U sklopu nastave iz Ljudskih prava učenici 2. j razreda smjera upravni referent raznim aktivnostima su tijekom prvog obrazovnog razdoblja učili  o asertivnom ponašanju, jačanju samopouzdanja i svijesti o ispravnom ponašanju, modelima borbe protiv nasilja.

Tjedan prije zimskih praznika  kroz završne aktivnosti pisanja poruka koje ukazuju na važnost tolerancije i prihvaćanja različitosti obilježili su Dan ružičastih majica.

#nasiljeprestajeovdje


[OPŠIRNIJE]Ljestvica konačnog poretka - Školsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika
Josip Ujdur / datum: 18. 2. 2022. 12:54

Srednja škola Metković

Školsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika

Ljestvica konačnog poretka

Natjecanju je pristupilo 15 učenika, četiri drugaša, deset trećaša i jedan četvrtaš.

Ostvareni su sljedeći konačni rezultati:

4. razred

1. LANA DOMINIKOVIĆ 54/80

3. razred

TIN JELČIĆ 57/80

ANDREA ĆELIĆ 52

LAURA RAJIČ  51

KORINA RAGUŽ 50

JOSIPA DOMINIKOVIĆ 47

MARA VERAJA 42

ANTONIJA CURIĆ  37

LARA BEBIĆ 36

IVAN GLAVINIĆ 35

LOVRE DOKO  35

 

2. razred

 

LUCIJA GUJINOVIĆ 46

MARTA ŠEŠELJ  45

LEONARDA BOROVAC      43

ANA VUČKOVIĆ    41

 

Predsjednica školskog povjerenstva Biljana Duvnjak Cvitanović, prof.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Donacija učenika Srednje škole Metković
Josip Ujdur / datum: 18. 2. 2022. 10:17

Učenici srednje škole Metković donirali su slatkiše i radne materijale Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve ‘Leptirići’, koje su prikupili u proteklom razdoblju.

“Lijepo je znati da mladi našeg grada prepoznaju naš nesebičan rad. Ovim putem se srdačno zahvaljujemo na humanosti i razumijevanju koje iz godine u godinu pokazuju naši dragi učenici i njihovi nastavnici iz Srednje škole Metković”, poručili su iz ‘Leptirića’. 

 

Izvor: https://www.metkovic.hr


[OPŠIRNIJE]Ljestvica privremenog poretka - Školsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika
Josip Ujdur / datum: 18. 2. 2022. 07:56

Natjecanju je pristupilo 15 učenika, četiri drugaša, deset trećaša i jedan četvrtaš.

Ostvareni su sljedeći privremeni rezultati:

4. razred

1. 77777METKOVIĆ 54/80

3. razred

11111GRKLJAN 57/80

666666LOVREN 52

10101ZIDIĆ 51

00100LAC 50

17114bukva 47

33111PITA 42

LJUBAV        37

15105javor 36

03102Jadran 35

Bubabego   35

 

2. razred

 

55555PALMA 46

22423GRAD    45

24312škola      43

53253LOPTA    41

 

Predsjednica školskog povjerenstva Biljana Duvnjak Cvitanović, prof.

Rješenja su poslana u 17.45.

Za pitanja se možete obratiti na poveznici:

Join Zoom Meeting

https://us04web.zoom.us/j/78884060252?pwd=HB6TsoWb5R0aeLGHwyyVi-IOJaCID8.1

 

 


[OPŠIRNIJE]U Metkoviću održana gradska/općinska smotra LIDRANO 2022
Josip Ujdur / datum: 17. 2. 2022. 09:32

U Gradskom kulturnom središtu Metković održana je gradska/općinska smotra osnovnih i srednjih škola LIDRANO 2022., na kojoj su se učenici predstavili svojim literarnim, dramskim i novinarskim radovima.

Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Srednja škola Metković, a najbolji učenici upućeni su na županijsku Smotru koja će se održati u Dubrovniku.

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovali su učenici i njihovi mentori iz Gimnazije Metković, Srednje škole Metković, Osnovne škole Stjepana Radića Metković, Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, Osnovne škole Otrići – Dubrave i Osnovne škole Opuzen. Učenici su se natjecali u literarnom, novinarskom i pojedinačnom scenskom izrazu, a zbog epidemioloških mjera, ni ove godine nisu održani skupni scenski nastupi.

Nakon ocjena Povjerenstava za prosudbu, na županijsku Smotru su upućeni:

OSNOVNE ŠKOLE:

Pojedinačni scenski nastupi:

 • Antonela Perdeda, 7. razred, OŠ Stjepana Radića Metković, ‘Dvodnevna molitva tete Ane svetom Antunu da joj nađe ključe’ (Luko Paljetak), mentorica: Tatjana Hazirović – Juračić
 • Tea Jurković, 7. razred, OŠ Opuzen, ‘A more ne mora’ (Enes Kišević), mentorica: Ivana Milić
 • Karla Šapina, 4. razred, OŠ Stjepana Radića Metković, ‘Som i rak’ (Grigor Vitez), mentorica: Sandra Šutalo

Novinarski rad:

 • Nika Kozina, 8. razred, OŠ Stjepana Radića Metković, ‘Djeca i mladi u pandemiji’, mentorica: Manuela Šiljeg Malezija

Literarni radovi:

 • Nika Kozina, 8. razred, OŠ Stjepana Radića Metković, ‘Sve je crno-bijelo’, mentorica: Manuela Šiljeg Malezija
 • Marijeta Volarević, 7. razred, OŠ Opuzen, ‘U javi i snu’, mentorica: Slavica Jakišić
 • Lana Puljević, 7. razred, OŠ Stjepana Radića Metković, ‘Promatram svijet, ali mi se slika ne sviđa’, mentorica: Iva Stojić Dominiković
 • Ivan Palameta, 6. razred, OŠ don Mihovila Pavlinovića, ‘U kužini moje babe’, mentorica: Marinka Jurković

SREDNJE ŠKOLE:

Pojedinačni scenski nastupi:

 • Ivana Šutalo, 3. razred, Gimnazija Metković, ‘Kuća lutaka’ (Henrik Ibsen), mentorica: Vedrana Pažin
 • Nikol Popović, 2. razred, Srednja škola Metković, ‘Ocu’ (Monika Herceg), mentorica: Danijela Baćilo
 • Goran Martinović, 1. razred, Gimnazija Metković, ‘Život je san’ (Pedro Calderon de la Barca), mentorica: Ivanka Ujdur

Literarni radovi:

 • Ana Bebić, 1. razred, Gimnazija Metković, ‘Nevjera’, mentorica: Marija Tomić Veraja
 • Iva Kožul, 2. razred, Gimnazija Metković, ‘Teče sve dalje’, mentorica: Marija Tomić Veraja
 • Eva Brnas, 1. razred, Srednja škola Metković, ‘Opekline’, mentorica: Nikolina Anković
 • Lana Pavlović, 2. razred, Srednja škola Metković, ‘Drugo je istina’, mentorica: Danijela Baćilo

Za galeriju slika kliknite na Opširnije

Izvor: https://www.metkovic.hr


[OPŠIRNIJE]SAMOTESTIRANJE NA KORONAVIRUS - Kako upotrijebiti antigenski test za samotestiranje na COVID-19
Josip Ujdur / datum: 14. 2. 2022. 09:47


[OPŠIRNIJE]Profesorica Dana Paponja u Baskiji u sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti
Josip Ujdur / datum: 10. 2. 2022. 10:08

Projekt ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ obuhvaća jačanje kapaciteta i stručnosti ljudskih resursa u sektoru Turizma i ugostiteljstva u Dubrovačko - neretvanskoj županiji i regiji. Misija Regionalnog centra je postati mjesto izvrsnosti i unapređenja kvalitete strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo. Također, RCK DU osigurat će fleksibilno cjeloživotno obrazovanje kroz istraživanje i razvoj suvremenih kurikuluma i inovativnih modela učenja, razvoj visokokvalitene infrastrukture, osposobljavanje nastavnika, predavača i mentora te poticanje partnerstva s poslodavcima, javnim sektorom, socijalnim partnerima, a sve s ciljem kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta za educiranom, osposobljenim i specijaliziranim osobljem u sektoru turizma I ugostiteljstva.

Cilj projekta: Glavni cilj projekta je podizanje kvalitete osoblja na višu razinu i poboljšanje srednjoškolskog kurikuluma u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Očekivani rezultati: Osmišljeni i uspostavljeni obrazovni programi i novi kurikulum u sektoru turizma i ugostiteljstva. Razvijene inovativne metode učenja, ojačano partnerstvo s poslodavcima, javnim sektorom i relevantnim dionicima, razmijenjena znanja i prakse sa sličnim centrima te realizirani programi i kurikulumi za učenje temeljeno na radu u visoko specijaliziranim uvjetima dva akademisa i 4 laboratorija.

Srednja škola Metković kao partnerska škola sudjeluje sa svojim nastavnicima na raznim seminarima, edukacijama i projektima. Profesor Rade Nikoletić kao stručnjak za razvoj, unapređenje i provedbu programa aktivno sudjeluje tijekom cijele školske godine sastancima za izradu strukovnog kurikuluma za četverogodišnje obrazovanje kuhara na razini 4.2. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon jučerašnje radionice na temu morskih plodova i pripreme rakova za rižot, aktiv kuharstva danas sudjeluje na radionici o inovativnoj tehnici kuhanja "Sous vide".

Sous vide, što u prijevodu s francuskog znači "u vakuumu", otkriva cijelu tajnu savršeno pripremljenih jela vrsnih kuhara.

Temelji se na principu uranjanja vakumirane vrećice s hranom u vodu i njezinu dugu pripremu na niskim temperaturama pri čemu se čuvaju okusi, boja i tekstura namirnice. Ova tehnika već desetljećima neizostavan način pripreme hrane u najpoznatijim restoranima svijeta, poput onih s Michelinovom zvjezdicom.

Izvor: https://www.metkovicnet.com/


[OPŠIRNIJE]Modni tehničari i kuhari sudjelovali na radionici “Poruke s periferije”
Josip Ujdur / datum: 28. 1. 2022. 11:06

Učenici drugih razreda smjera modni tehničar i kuhar sudjelovali su na radionici u sklopu projekta “Poruke s periferije” kojeg provodi UDD – Udruga za demokratsko društvo zajedno sa partnerskim organizacijama Dobra Udruga iz Metkovića, te Centrom za ruralni razvoj CERURA iz Sinja. Radionicu je održala Simona Pavlović, voditeljica Udruge Dobra.

 

Ciljevi projekta su:

 

– potaknuti raspravu o budućnosti EU motivirajući građane, osobito mlade s periferije na uključivanje u Konferenciju o budućnosti EU
– prikupiti stavove građana s ruralnih, perifernih područja Dalmacije, Like, Istre i Slavonije o zajednički politikama i uputiti ih relevantnim dionicima i „Konferenciji o budućnosti Europe“
– informirati i educirati mlade o Konferenciji o budućnosti Europe, te općenito o EU, njezinim mogućnostima za mlade, kao i promicanje aktivnog sudjelovanja mladih u društvu i u donošenju europskih politika uključivanjem građana u „Konferenciju o budućnosti Europe“.

 

Učenici su kroz radionicu imali priliku steći nova znanja i vještine o o EU općenito, njezinim institucijama i politikama, posebno onim relevantnim za Konferenciju o budućnosti o Europe.
Projekt se provodi uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]SREDNJOJ ŠKOLI METKOVIĆ ODOBREN NOVI ERASMUS KA210 "CLICK - CLEAR LEARNING IN COMPUTER KNOWLEDGE"
Darko Primorac / datum: 6. 1. 2022. 18:17

Erasmus+ KA210 projekt naziva CLICK - CLEAR LEARNING IN COMPUTER KNOWLEDGE trajat će 18 mjeseci, a partneri Srednjoj školi Metković u projektu su koordinatorska škola iz Rumunjske (Alexandria) te škole iz Italije (Carini, Sicilija) i Turske (Sokeaydin).


[OPŠIRNIJE]Obavijest - RAD SA STRANKAMA - Srednja škola Metković
Josip Ujdur / datum: 16. 11. 2021. 08:10

Sukladno opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19 i uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u cilju suzbijanja širenja bolesti, do opoziva ove obavijesti,

rad sa strankama će biti ograničen i obavljat će se ISKLJUČIVO putem emaila na adresi srednjaskolametkovic@gmail.com

Sve  zahtjeve, molbe, potvrde, duplikate svjedodžbi možete zatražiti na navedenu email adresu.

O preuzimanju/dostavi  bit ćete obaviješteni po primitku maila.

 

Također, za sve upite, komunikaciju možete se obratiti na mail srednjaskolametkovic@gmail.com

Ukoliko komunikacija nije moguća mailom, ulazak u  prostorije Srednje škole Metković će se obavljati uz slijedeće Uvjete.

 

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju