preskoči na sadržaj
vijesti

Natječaj za upis učenika u prvi razred Srednje škole Metković za školsku godinu 2024./2025.

Natječaj za upis učenika u prvi razred Srednje škole Metković za školsku godinu 2024./2025. možete preuzeti OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 13. 6. 2024. 11:47

Nastavlja se suradnja osnovaca i srednjoškolaca - "Grad po našoj mjeri"

Projekt metkovskih srednjoškolaca i osnovaca - „Grad po našoj mjeri” , nakon uvodnih aktivnosti, nastavio se zajedničkim izletom u Dubrovnik 5. svibnja.

U Dubrovniku su učenici i voditelji posjetili Centar za mlade Dubrovnik u kojem je jedan dio učenika nazočio radionici robotike pod vodstvom Toma Sjekavice, tajnika Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a drugi se susreli s učenicima Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik koji pohađaju izvannastavnu nastavu Robotike pod vodstvom prof. Dalije Milić Kralj i upoznali se s načinom izrada i programiranja robota s kojima su učenici Pomorsko-tehničke škole uspješno sudjelovali na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima iz Robotike.

Učenici su posjetili i izložbu fotografije i stalnu postavu u Kneževu dvoru, prošetali Gradom i šetnicom na Lapadu, a u prekrasnom Arboretumu u Trstenom snimali intervju o gradu. Nakon izleta učenici Robotike prof. Josipa Vasilja iz Srednje škole Metković i Ane Moro iz OŠ don Mihovila Pavlinovića, susreli su se 20. svibnja u OŠ don Mihovila Pavlinovića i prezentirali jedni drugima svoje robote i programe, a fotografi prof. Josipa Cvitanovića i učiteljice Danijele Tutavac zajednički su birali najuspješnije fotografije s prethodnih aktivnosti. 

 

Više slika možete vidjeti u fotogaleriji

⬇️ ⬇️ ⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 11. 6. 2024. 12:38

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 11. 6. 2024. 09:39

UČENIČKI SERVIS

O B A V I J E S T

UČENICIMA, RODITELJIMA I POSLODAVCIMA

Srednja škola Metković posreduje pri zapošljavanju svojih redovnih učenika i redovnih učenika Gimnazije Metković.

Poslove posredovanja za povremeni rad redovnih učenika Srednja škola Metković obavlja u skladu s odredbama Pravilnika o obavljanju djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem (NN 28/2019.) 

Sve informacije možete pronaći na web stranici Srednje škole Metković na web adresi

http://ss-metkovic.skole.hr/ucenicki_servis

 RADNO VRIJEME - UČLANJENJE:

- informacije na: telefon: 020/681-088

- e-mail: ucenicki.mtk@gmail.com

Prijave i izdavanje ugovora Učeničkog servisa Srednje škole Metković vršit će se ONLINE - svu potrebnu dokumentaciju skenirati i poslati na - ucenicki.mtk@gmail.com

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 4. 6. 2024. 10:11

Odluka o organizacji dopunskog rada

Odluku o organizaciji dopunskog rada možete preuzeti OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 27. 5. 2024. 13:37

Uloga roditelja u zaštiti mentalnog zdravlja

Dragi roditelji,
u sklopu projekta "Za odgovorno odrastanje mladih", u utorak 21.svibnja 2024. s početkom u 19:30 održat će se on line predavanje za roditelje učenika 1. razreda  na temu ULOGA RODITELJA U ZAŠTITI MENTALNOG ZDRAVLJA MLADIH.
Predavanje će održati psiholozi iz Psihološkog centra TESA.
Predavanje možete pratiti putem poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/82433063486?pwd=TVQ5RFlCOEpTMVNJcWt1U2xGVEJ6Zz09


Join Zoom Meeting

Meeting ID: 824 3306 34868
Passcode: 425672  
Srdačan pozdrav, stručna služba srednje škole Metković

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 20. 5. 2024. 18:03

Dan otvorenih dana u Srednjoj školi Metković

Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja učenici osmih razreda donose važne odluke o izboru programa i zanimanja kojima će se posvetiti u svojoj budućnosti. Kako bi se ispravno usmjerili Srednja škola Metković kroz Dane otvorenih vrata pružila im je potrebne informacije o nastavku obrazovanja.

U sklopu Dana otvorenih vrata 10. svibnja 2024. godine, učenici Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića i Osnovne škole Stjepana Radića su posjetili Srednju školu Metković.

Profesori, stručni učitelji i učenici prezentirali su obrazovne programe i zanimanja te uputili učenicima potrebne informacije o upisu, zanimanjima koje škola nudi, načinu školovanja, upoznali ih sa školskim prostorom.

Učenicima su predstavljene Ekonomska struka, zanimanje upravni referent, područje strojarstva, te ugostiteljstvo i turizam Učenici srednje škole potrudili su se pokazati učenicima osnovne škole kako se u školi radi i uči, te im olakšati njihov izbor zanimanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 20. 5. 2024. 08:14

Dalmatinski festival matematike

U petak, 10. svibnja 2024. na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu održan je Dalmatinski festival matematike, otvoreno ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola!

U događaju je sudjelovalo 55 osnovnih i 18 srednjih škola iz Splita, Zadra, Benkovca, Vodica, Drniša, Knina, Trogira, Sinja, Makarske, Tučepa, Imotskog, Gradca, Ploča, Metkovića, Dubrovnika te s otoka Visa, Brača, Hvara i Korčule. 

Ekipno natjecanje se odvijalo u četiri kategorije prema uzrastu učenika pa su tako u kategoriji N sudjelovali učenici trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, u kategoriji Z učenici petih i šestih razreda, a u kategoriji Q sedmih i osmih te u kategoriji R svi učenici srednjih škola i gimnazija od prvog do četvrtog razreda. 

Na ovom natjecanju je sudjelovalo 190 ekipa po četiri učenika, odnosno 760 učenika.

Srednja škola Metković išla je s četiri ekipe različitih dobnih skupina (strojarski računalni tehničari drugog i četvrtog razreda, elektrotehničari prvog i trećeg razreda i građevinski tehničari trećeg razreda) koje su vodili nastavnici Marija Veraja, Nikolina Bulum, Darija Jurković i Josip Cvitanović. U kategoriji R gimnazija i srednjih škola pokazali su odlično znanje i timski rad te promovirali našu školu.

 

Čestitamo ekipama i želimo im da i dalje populariziraju matematiku!

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 14. 5. 2024. 08:48

Dan Europe u našoj školi: Obilježavanje 9. svibnja uz predavanje profesora Petra Nikolića

Dana 9. svibnja, naša škola je svečano obilježila Dan Europe. Ovaj značajan datum proslavili smo predavanjem profesora Petra Nikolića, koji je učenicima pružio uvid u brojne mogućnosti koje Europska unija nudi u svakodnevnom životu.

Profesor Nikolić je tijekom predavanja predstavio raznolike aktivnosti koje naša škola provodi u sklopu programa Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS), eTwinninga i Erasmus projekata. Poseban naglasak stavljen je na mogućnosti uključivanja učenika i nastavnika u ove programe, te kako se kroz njih mogu razvijati i ostvarivati međunarodne suradnje.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS)

Program EPAS ima za cilj podizanje svijesti među mladima o važnosti Europskog parlamenta i njegovog utjecaja na svakodnevni život građana Europske unije. U sklopu ovog programa, naši učenici sudjeluju u različitim radionicama i simulacijama rada Europskog parlamenta, čime se potiče njihovo razumijevanje demokratskih procesa i aktivnog građanstva.

eTwinning: Digitalna suradnja škola

eTwinning platforma omogućava našim učenicima i nastavnicima suradnju s kolegama iz drugih europskih škola putem interneta. Ovaj oblik digitalne suradnje omogućava razmjenu ideja, iskustava i nastavnih materijala, što doprinosi boljem razumijevanju različitih kultura i obrazovnih sustava unutar Europske unije.

Erasmus projekti: Mobilnost i međunarodna iskustva

Erasmus projekti pružaju našim učenicima i nastavnicima mogućnost sudjelovanja u međunarodnim razmjenama, studijskim putovanjima i stručnim usavršavanjima. Kroz ove projekte, učenici imaju priliku boraviti u drugim europskim zemljama, usavršavati svoje jezične vještine i stjecati dragocjena iskustva koja doprinose njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

Suradnja s ostalim EPAS školama i Europe Direct centrima

Naša škola ponosno surađuje s ostalim EPAS školama, kao i Europe Direct centrima, što nam omogućava razmjenu iskustava i dobre prakse. Ova suradnja dodatno obogaćuje naše projekte i aktivnosti te pomaže u širenju europskih vrijednosti među mladima.

Dan Europe u našoj školi bio je izvanredna prilika za učenike da se bolje upoznaju s mogućnostima koje im Europska unija nudi te da shvate važnost aktivnog sudjelovanja u europskim programima i projektima. Zahvaljujemo profesoru Petru Nikoliću na inspirativnom predavanju i radujemo se budućim aktivnostima koje će našu školu nastaviti povezivati s Europom.

  :: opširnije :: 


objavio: Darko Primorac  datum: 9. 5. 2024. 13:37

Sastav školskog prosudbenog odbora i Povjerenstva za obranu završnog rada možete preuzeti OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 7. 5. 2024. 09:56

Obilježili smo Dan obnovljivih izvora energije u Srednjoj školi Metković

U sklopu projekta obilježavanja Dana obnovljivih izvora energije, maturanti smjera Strojarski računalni tehničar posjetili su crpnu hidroelektranu Svitava u općini Čapljina. Gradnja je počela krajem 1972. a prvotni projekt iz prosinca 1968. predviđao je klasičnu hidroelektranu s dva agregata, ukupne snage 270 MW, ali je konačnim projektom prihvaćeno rješenje s dvjema reverzibilnim skupinama s Francis crpkama, jedinične snage 240 MVA. Hidroelektrana je puštena je u pogon 25. studenog 1979.

Učenici su se upoznali sa radom reverzibilne elektrane, proizvodnjom i distribucijom električne energije, dijelovima postrojenja te imali priliku vidjeti stator i  rotor turbine koji je trenutno na remontu.

Svake godine, 26. travnja, obilježava se Svjetski dan obnovljivih izvora energije kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogodila 26. travnja 1986. godine, čime se želi ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora – sunca, vjetra, geotermalnih izvora, vode, biomase i sl.
Hrvatska ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije, ali ga još uvijek nedovoljno koristi.

Hidroelektrane ubrajamo u obnovljive izvore električne energije s mogućnošću točnog predviđanja buduće proizvodnje što omogućuje dobro planiranje i optimizaciju proizvodnje električne energije u kombinaciji s drugim izvorima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka Kosović  datum: 3. 5. 2024. 09:11

Učenice Srednje škole Metković na 11. simuliranoj sjednici Sabora

Dana 29. ožujka 2024. godine održana je simulirana sjednica Sabora. Na dnevnom redu 11. simulirane sjednice sabora se raspravljalo o Zakonu o sustavu civilne zaštite, kojeg su učenici razmatrali simulirajući rad Sabora iznošenjem stajališta radnih tijela te raspravama u ime klubova zastupnika. 

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjelovalo je 151 učenik zastupnik i 2 učenice u ulozi tajnice i zamjenice tajnice simulirane sjednice, iz 49 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, a našu školu su predstavljale učenice Marta Gnječ, Marta Šešelj i Valentina Bašić pod vodstvom mentorica Rosande Lovrić i Nine Komazin. Simulirajući rad zastupnika u Hrvatskom saboru, učenici srednjih škola na neposredan način usvojili su znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona što za njih predstavlja dragocjeno iskustvo.

Više slika možete vidjeti u fotogaleriji

⬇️ ⬇️ ⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 30. 4. 2024. 09:13

Novo usmjerenje: Turističko-hotelijerski komercijalist

Srednja škola Metković od školske godine 2024./2025. uvodi novi četverogodišnji program obrazovanja za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist.

 

Turističko-hotelijerski komercijalist zapošljava se u ugostiteljskim poduzećima (hoteli, pansioni, kampovi i drugo), obrtničkim ili privatnim radnjama na radnim zadacima:

  • priprema i posluživanje hrane i pića
  • rad u industriji za preradu namirnica ili pripremu proizvoda
  • rad na poslovima banket-menadžera
  • organizira rad u kuhinji i restoranu, brine o tehnološkom procesu, tehničko-tehnološkoj opremljenosti i inventaru,
  • planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala te vrši kontrolu skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica,
  • sastavljanje dnevnog jelovnika, dogovaranja i organiziranja domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera unutar i izvan objekta
  • osmišljava prezentaciju nacionalnih jela i njihovu prezentaciju,
  • brine o prezentaciji i propagandi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora,
  • kontrole, rada i financijskog poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata,
  • pronalaženje rješenja kod specifičnih zahtjeva gosta,
  • trajnog usavršavanja u struci i praćenja svih informacija neophodnih za uspješno obavljanje navedenih poslova.

 

Nakon dvogodišnjeg iskustva u struci osposobljen je za to radno mjesto direktora odjela hrane i pića te poslovima ugostiteljskog menadžmenta u hotelima i visokokategoriziranim ugostiteljskim objektima i pansionima. Nakon završenog školovanja pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete.

 

Učenje temeljeno na radu kroz zanimljive stručne predmete, učenje stranih jezika, puno praktične nastave i razvijanje vještina: komunikativnost, timski rad, kreativnost i organiziranost, samo su neki od temelja ovog zanimanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 30. 4. 2024. 08:47

ODRŽANO 25.MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

U subotu 13. travnja 2024. održano je  Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa  na kojem su sudjelovale 23 ekipe Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, 13 ekipa podmlatka iz osnovnih škola i 10 ekipa mladih srednjih škola. Svoje znanje pokazali su i naši učenici  iz poznavanja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta, Hrvatskog Crvenog križa i aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa te provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći. Učenici 1.d razreda, elektrotehnike – Antonio Drljo, Ivan Glavinić, Mihael Kaleb, Lovre Šprlje, Boško Šutalo i Mato Udženija  osvojili  6. mjesto.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 15. 4. 2024. 12:57

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

U sklopu obilježavanja svjetskog dana zdravlja,  u suradnji s Crvenim križem, ravnateljicom Tanjom Medak, prof. Jasminkom Matić, mr. spec. kliničke psihologinje i stručnom službom naše  školi , održano je predavanje i radionica na temu "Za zdrave stilove života i ne ovisnosti" ukazujući  na važnost odabira zdravog načina života i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u svrhu prevencije ovisnosti.
Zahvaljujemo Crvenom križu i prof. Matić na suradnji.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 12. 4. 2024. 13:16

Županijsko natjecanje u rukometu

Dana 26. ožujka 2024. godine u Gradskoj sportskoj dvorani u Metkoviću je održano Županijsko natjecanje u rukometu za učenike srednjih škola.

Budući da je Turistička i ugostiteljska škola iz Dubrovnika otkazala sudjelovanje, sudjelovali su samo učenici Srednje škole Metković i Srednje poljoprivredne tehničke škole Opuzen. U odigranoj utakmici Srednja škola Metković je ostvarila pobjedu rezultatom 13:12 i tako ostvarila plasman na državno natjecanje, koje će se održati u Poreču od 17. do 19. travnja 2024. godine.

Učenici koji su nastupali za Srednju školu su: Bruno Obrvan, Mile Batinović, Vahid Halilović, Luka Prlić, Marko Vekić, Lovre Šprlje, Mate Ivanković, Karlo Vrnoga, Ivano Jurković, Miro Vrnoga,  Josip Taslak, Ranko Vidović, Robert Slišković i Leon Medić.

 

Čestitke učenicima i njihovom voditelju prof. Daliboru Mateljku!

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 27. 3. 2024. 07:41

Uspjesi naših učenica na međunardnom natjecanju "Biser mora"

19. izdanje međunarodnog natjecanja "Biser Mora" koje se održavalo od 19. - 22. ožujka 2024. godine privedeno je kraju uz odlične nastupe učenica Srednje škole Metković Nine Sršen i Jelene Kadijević.

Uz pomoć svojih mentora Dane Paponja i Mije Ćelića sudjelovale su u disciplini "Pripremanje menu u 3 slijeda" i osvojile drugo mjesto koje im donosi srebrenu medalju.

Čestitamo učenicama i mentorima!

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 26. 3. 2024. 09:43

Srednja škola Metković obilježila Dan broja 𝝅

Uz entuzijazam učenika i organizaciju profesora Josipa Cvitanovića, Darije Jurković, Nikoline Bulum i Marije Veraje Srednja škola Metković proslavila je Dan broja 𝝅  14. ožujka.

Učenici su se uživjeli u razne matematičke aktivnosti, pravljenje plakata te su sudjelovali u dinamičnom kvizu znanja. Obilježavanjem dana broja 𝝅  promiče se važnost timskog rada i zajedništva u obrazovanju. Učenici su se osjećali podržano i ohrabreno da se angažiraju u matematičkim aktivnostima te su izgradili snažne veze unutar školske zajednice. Ova inicijativa nije samo promicala matematičku kulturu već je i pokazala važnost kreativnog pristupa obrazovanju, potičući učenike na aktivno sudjelovanje i istraživanje.

Više slika možete vidjeti u fotogaleriji

⬇️ ⬇️ ⬇️

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Cvitanović  datum: 18. 3. 2024. 13:23

Maturanti Srednje škole Metković sudjelovali na interaktivnoj prezentaciji i radionici pod nazivom‘Ćakula o europskim izborima’

U Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću, u četvrtak, 7. ožujka, je održana interaktivna prezentacija i radionica pod nazivom „Ćakula o europskim izborima“ u kojoj su sudjelovali i maturanti Srednje škole Metković.

 

Događanje je održano u suorganizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj s centrom EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA.

EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretavnske županije djeluje na području županije, sa sjedištem u Opuzenu, te kroz svoj rad pokušava približiti Europu ljudima na terenu. Glavni cilj radionice bio je potaknuti građane na sudjelovanje u europskim izborima te da svojim glasom utječu na promjene u svakodnevnom životu. „Ćakulu o europskim izborima“ održao je Ivo Antunović, predstavnik Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj koji je zadužen za odnose s javnošću.

Radionica je okupila preko 60 osoba, mahom širu javnost, od maturanata koji po prvi puta ostvaruju pravo izlaska na izbore do predstavnika lokalnih i regionalnih institucija, udruga, medija i svih ostalih koji su htjeli saznati zašto je toliko važno iskoristiti svoj glas i izaći na europske izbore u lipnju 2024.

Događanje je započelo predstavljanjem kampanje za europske izbore 2024. „Iskoristi svoj glas“, kroz koju su predstavljene i aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Nakon prezentacije sudionici radionice digitalno su se uključili u interakciju te putem aplikacije „SLIDO“ na svojim mobilnim telefonima sudjelovali u postavljenim europskim pitanjima.. Nakon postavljenih pitanja i glasovanja, sudionici su argumentirano obrazložili svoja stajališta.

Na kraju radionice okupljenima je prikazana „virtualna šetnja“ kroz  Europski parlament u 360 stupnjeva, u Bruxellesu i Strasbourgu, kroz koju osim mogućnosti za razgled zgrada i poznatih ličnosti možete doznati kako postići da se vaš glas čuje, upoznati zastupnike u Europskom parlamentu i njihov rad u srcu europske politike. Sudeći po interesu za održanu „Ćakulu“ u Metkoviću, građani doline Neretve će vrlo vjerojatno u velikom broju iskoristiti svoje biračko pravo na nadolazećim europskim izborima te svojim glasom odlučiti na što se Europska unija treba usredotočiti u sljedećih pet godina.

Izvor: metkovic-news.com

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 14. 3. 2024. 13:12

Natjecanje Mladih Hrvatskoga Crvenog križa

U subotu, 9. ožujka 2024. godine u Srednjoj školi Metković je održano 25. gradsko Natjecanje Mladih Hrvatskoga Crvenog križa u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Metković. Natjecanje se provelo na gradskoj razini. Provjeravala su se  teorijska znanja o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu i djelatnostima Hrvatskog Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta, te prve pomoći.

U Povjerenstvu za natjecanje  bili su: mentor Dana Svaguša i  član povjerenstva Violeta Oršulić, a sudionici natjecanja bili su učenici O.Š. Stjepana Radića, O.Š. Kula Norinska i i učenici naše škole. 

U kategoriji mladi ( srednje škole) 1. mjesto osvojili su učenici smjera elektrotehnike , a u kategoriji podmlatka ( osnovne škole) 1. mjesto  osvojili su učenici Osnovne škole Stjepan Radić. 

Čestitke pobjednicima i ostalim sudionicima natjecanja.

 

Više slika možete vidjeti u fotogaleriji

⬇️ ⬇️ ⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 12. 3. 2024. 08:22

Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, Dan ružičastih majica, ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa aktivista u Kanadi nakon što je jedan učenik zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici kao znak podrške teško bolesnoj majci. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili i njegovi školski kolege, postale su prepoznatljivi simbol inicijative.

 

U sklopu nastave iz Ljudskih prava učenici drugog  razreda smjera upravni referent pisali su poruke koje promiču toleranciju, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti, nultu stopu tolerancije na nasilje, a kroz različite aktivnosti vježbali su pravila asertivne komunikacije.

#nasiljeprestajeovdje

Poruke naših učenika možete vidjeti u fotogaleriji

⬇️ ⬇️ ⬇️

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 28. 2. 2024. 12:57

Tradicionalna i zdrava prehrana - Projekt 1. d razreda OŠ Stjepana Radića Metković i Srednje škole Metković

Pokladni običaji i krafne

Završetak maškara učenici 1.d razreda OŠ Stjepana Radića obilježili su na najljepši način - praveći krafne. Maskirani u super junake, vile i ostale likove iz omiljenih im crtića sa svojom učiteljicom Aleksandrom Lukić-Skelić posjetili su Srednju školu Metković gdje su u školskoj kuhinji pripremali tijesto, a potom i uživali u ukusnim zalogajima toplih krafna. Pridružili su im se i prijatelji iz posebnih razrednih odjela s kojima se inače druže dva puta mjesečno te s njima dijele posebne radosne trenutke.

IMG-20240213-WA0020%20(Small).jpg

  :: opširnije :: 


objavio: Branka Kosović  datum: 19. 2. 2024. 08:54

U Zadru održan seminar za junior i senior ambasadore programa Škole ambasadori Europskog parlamenta

Petar Nikolić i Darko Tot na seminaru u Zadru

Održan je veliki godišnji skup Škola ambasadora Europskog parlamenta u Zadru od 8. do 10. veljače 2024., na kojem se okupilo 120 vrijednih nastavnika i učenika iz svih županija. Skup je organiziran uoči europskih izbora, a našu školu predstavljali su junior ambasador Darko Tot u pratnji mentora senior ambasadora profesora Petra Nikolića.

  :: opširnije :: 


objavio: Darko Primorac  datum: 15. 2. 2024. 15:08

 VALENTINOVO U NAŠOJ ŠKOLI

 

Učenice završnog razreda ekonomije, Gabriela Glavinić, Mia Ćosić, Lana Dominiković i Mia Simić su prošlog tjedna ukrasile pano škole porukama prikladnim za Valentinovo, izradile kutiju  te animirale učenike cijele škole da napišu anonimnu poruku koja bi sadržavala nešto lijepo za osobu kojoj to žele reći. Poruke će biti podijeljene učenicima po razredima na sam dan Valentinova. Učenicama se zahvaljujemo na trudu i širenju pozitivnog duha i ljubavi po cijeloj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 14. 2. 2024. 09:28

ŠKOLSKO NATJECANJE U POZNAVANJU HRVATSKOGA JEZIKA 2023./2024.

U našoj je školi 1. veljače 2024. godine s početkom u 11 sati održano školsko Natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika kojem je pristupilo 19 učenika.

U prilogu je Ljestvica konačnog poretka. 

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

Ukupan poredak

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 5. 2. 2024. 12:32

ŠKOLSKO NATJECANJE U POZNAVANJU HRVATSKOGA JEZIKA 2023./2024.

U našoj je školi 1. veljače 2024. godine s početkom u 11 sati održano školsko Natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika kojem je pristupilo 19 učenika.

U prilogu je Ljestvica privremenog poretka. 

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 2. 2. 2024. 11:12

Profesor Petar Nikolić sudjelovao na Bett konferenciji u Londonu

Profesor Petar Nikolić sudjelovao je na renomiranoj Bett konferenciji koja se održala od 24. do 26. siječnja u ExCeL London centru, a koja predstavlja globalno središte za poticanje inovacija u obrazovanju.
  :: opširnije :: 


objavio: Darko Primorac  datum: 29. 1. 2024. 09:43

Nastavnik matematike Josip Cvitanović dobio Europsku oznaku kvalitete za dva eTwinning projekta

Nakon što je krajem prošle godine za svoje projekte dobio Nacionalnu oznaku kvalitete, nastavnik Josip Cvitanović  iz Srednje škole Metković je ovih dana dobio i Europsku oznaku kvalitete za dva eTwinning projekta - "Warm Up Your Brain" i "Let's Grow with Game" koje je sa svojim učenicima provodio.

Projekt "Warm Up Your Brain" proveden je u suradnji sa školama iz Španjolske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Azerbajdžana. Fokus projekta bio je na podizanju svijesti o mentalnom zdravlju među učenicima, s naglaskom na boljem razumijevanju vlastite psihološke dobrobiti. Suradnja s međunarodnim partnerima rezultirala je inovativnim pristupima poboljšanju mentalnog zdravlja mladih, ključnog za njihov individualni prosperitet i efikasno sudjelovanje u zajednici.

Projekt "Let's Grow with Game", u suradnji sa školama iz Portugala i Turske, bavio se analizom učinaka edukativnih igara na razvoj djece, istražujući fizičke, pedagoške i psihosocijalne aspekte. Kroz četveromjesečni projekt, svaka škola je razvila vlastitu obrazovnu igru, potičući kreativnost i suradnju među učenicima.


ETwinning projekti ne uključuju fizičke razmjene već isključivo online suradnju. No, unatoč virtualnom formatu, srednjoškolci iz Metkovića imali su priliku produbiti svoje znanje o običajima i kulturi drugih država, dodatno obogaćujući svoje obrazovanje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Cvitanović  datum: 25. 1. 2024. 17:33

GRAD PO NAŠOJ MJERI

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odobrilo je projekt Grad po našoj mjeri koji će se u sklopu izvannastavnih aktivnosti provoditi u Srednjoj školi Metković i OŠ don Mihovila Pavlinovića. 

 

Projektne aktivnosti obuhvaćaju STEM (robotika) i umjetničko  područje  (fotografija, umjetnička slika/skulptura, kazalište/film). Cilj je projekta osvijestiti utjecaj javnog prostora i okoliša na kvalitetu života, poticati aktivno sudjelovanja u demokratskom životu, društvenom i građanskom angažmanu u okviru aktivnosti neformalnog učenja te poticati praksu međugeneracijskog zajedničkog stvaranja i oblikovanja aktivnosti učenja.

 

Nikolina Anković, Josip Cvitanović i Josip Vasilj iz Srednje škole Metković te Danijela Tutavac, Tonćika Popović, Matea Jerkić i Ana Moro iz Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića Metković, nositelji su projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 19. 1. 2024. 07:38

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 20. 12. 2023. 11:46

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 15. 12. 2023. 16:44

Osnovci i srednjoškolci zajedno u Došašću

U sklopu projekta “Tradicionalna i zdrava prehrana” kojega će četiri godine provoditi učenici 1.d razreda Osnovne škole Stjepana Radića Metković sa svojom učiteljicom Aleksandrom Lukić-Skelić te srednjoškolci kuharsko-ugostiteljskog usmjerenja Srednje škole Metković sa svojim profesorima Radom Nikoletićem, Danom Paponjom te suradnicima Violetom Oršulić, Ivanom Ujdur i Slavicom Ilić održali su prvu u nizu radionica.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka Kosović  datum: 7. 12. 2023. 07:10

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ u petak, 17. studenoga 2023. godine je u Gradskome parku u Metkoviću obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Uz paljenje svijeća, koje je u Metkoviću organizirano 19. godinu zaredom, održan je i glazbeno-recitatorski program kojega su pripremili učenici i nastavnici Srednje škole Metković.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji se obilježava 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

IZVOR: https://metkovic-news.com

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 20. 11. 2023. 09:56

Veliki uspjeh konobara i kuhara na GRAND GOURMET natjecanju

Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmen, barista  te natjecanje ugostiteljskih objekata (restorana i konoba) kao timsko natjecanje konobar-kuhar. Individualna natjecanja su zamišljena kao mogućnost prezentacije vještina i kompetencija konobara, barista i barmena dok je posebnost timskog natjecanja  zajednički rad kuhara koji priprema zadana jela za 4 osobe i konobara koji ista jela poslužuju. Sinoć je završilo deveto izdanje međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana Grand Gourmet 2023.koje se održalo od 14. – 18.studenog u hotelu Le Meridien Lav u Splitu. Naša škola SŠ Metković  natjecala se u tri discipline i u svakoj je dobila neku medalju.

Stjepan Krtalić i Mario  Veraja osvojili su zlatnu medalju i pehar za prvo mjesto u disciplini sinkronizirano posluživanje koktela a mentor im je bio Rade Nikoletić. Stjepan Krtalić je sudjelovao i u pripremanju short drink – kratkog koktela te osvojio treće mjesto i brončanu medalju.

Lorena Glavinić i Antonio Mioč predstavljali su nas u disciplini Chef s table i osvojili su drugo mjesto i srebrnu medalju, mentori su im bili Dana Paponja i Rade Nikoletić. Lorena Glavinić je još dobila i srebrnu medalju za drugi najbolji desert na natjecanju. Na ovom međunarodnom natjecanju sudjelovalo je oko petnaest različitih domaćih i inozemnih škola.

Čestitke učenicima i mentorima.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 20. 11. 2023. 07:46

Našu školu posjetili nastavnici iz Španjolske

Prošlog tjedna ugostili smo nastavnike iz Španjolske, točnije iz mjesta Viveiro. Nastavnici iz Viveira posjetili su Srednju školu Metković s ciljem razmjene ideja i iskustava u obrazovnom procesu. Nastavnici su nas posjetili u okviru aktivnosti programa KA122 Europske unije. Nastavnik Josip Cvitanović je gostima predstavio našu školu, grad i naš kraj a potom ih proveo kroz našu školu te pokazao kako izgleda jedan nastavni dan u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Cvitanović  datum: 15. 11. 2023. 18:25

Posjet nastavnika i učenika Srednje škole Metković na Dubrovnik EXPO 2023

Učenici Srednje škole Metković usmjerenja konobar (3f), kuhar (3h) i strojarski računalni tehničar (4d) su u pratnji nastavnika Rade Nikoletića, Dane Paponja i Sanje Raguž posjetili treći po redu Dubrovnik EXPO.

Dubrovnik EXPO je centralni događaj u regiji koji promovira obrazovanje i na jednom mjestu povezuje gospodarstvenike, visoko obrazovne institucije, mlade i ostale zainteresirane dionike s ciljem ostvarivanja međusektorske suradnje i uspostavljanja novih poslovnih odnosa i projekata.

Učenici su imali jedinstvenu priliku istražiti svoje mogućnosti, donijeti ključne odluke o svojim karijerama i obrazovanju. Pružen im je vrijedan uvid u različite opcije i prilike koje stoje pred njima.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 3. 11. 2023. 10:53

Srednjoškolci iz Metkovića zanimljivi i edukativni

Učenici Srednje škole Metković proputovali su cijelu Europu zahvaljujući projektima u sklopu programa Erasmus. Jedina su škola u županiji koja ima smjer vozač motornih vozila, imaju još 13 zanimanja u ponudi te još mnogo toga zanimljivog.

Od 2017. proveli su 15 projekata Erasmus, dobili i Erasmus-akreditaciju do kraja 2027. i imaju pune ruke posla.

- Učenici su sudjelovali u mobilnostima u svim državama EU-a, ostale su nam Norveška i Sj. Makedonija. Sudjelovalo je više od 150 učenika, kaže Petar Nikolić, prof. geografije i engleskog jezika.

Plan imaju, pa natrag u školu. Svatko na svoj predmet. Patricija, učenica četvrtog razreda smjera modni tehničar, kaže da napraviti može sve, haljinu, hlače, suknju, i sve popraviti.

- Iznenađujuće loše su motoričke vještine, jako loše, nestrpljenje pri radu, ne mogu tako dugo sjediti i pratiti nastavu. Danas je to sasvim drugačije. Sada su svi odlični, kaže nastavnica strukovnih predmeta Jadranka Nikolić.

 

Dramska grupa za samopouzdanje


Dodaje, međutim, treba puno raditi i na njihovu samopouzdanju. A to čine u sklopu dramske grupe. Cilj je da djeca nauče reagirati. Da ne budu pasivni, da ne budu zatečeni, nego proaktivni, kaže Nikolina Anković, prof. hrvatskog jezika i voditeljica dramske grupe.
 

Kuhari u novoj kuhinji, vježba na školskom kamionu


A nakon što su se u kuhinji uvjeti poboljšali, budućim kuharima samopouzdanja više ne nedostaje. Svaki učenik, kaže nastavnica strukovnih predmeta Dana Paponja, ima svoj boks i može samostalno raditi. Pa tako i tradicionalna metkovska jela - brudet od žaba, jegulja...

Veliko je zanimanje za strojarskog računalnog tehničara, ali i za vozača motornih vozila. Taj je smjer itekako popularan, a ima ga jedino ta škola u županiji. Naravno, vježbaju na školskom kamionu.

- Najvažnija je sigurnost vožnje. Oni spadaju u C-kategoriju profesionalnih vozača, a ovo je kamion velikih gabarita. Oni će prevoziti velike terete, kaže nastavnik strukovnih predmeta Andrijano Deak, koji je i sam završio tu školu pa zna koliko je gradivo zahtjevno, ali i ispit.

Zanimljiva je ta škola. Osim zadanog gradiva, svladavaju i životne lekcije koje će im biti korisne kada je završe. 

 

Izvor: Magazin HRT HR

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 30. 10. 2023. 10:23

Sadržajan tjedan u Srednjoj školi Metković!

Prošli je tjedan u našoj školi protekao radno i veselo. Kad se vrijedne ruke slože sve se može!


Kroz različite aktivnosti  učenici i nastavnici  obilježili su Dane kruha, Dan kravate, Blago Neretve i primorja, te obilježili 35 godišnjicu smrti oca Ante Gabrića.

U istom veselom duhu ući ćemo i u mjesec studeni nastavljajući s našim projektima: Škole za Afriku i Banka riže u Indiji.
Vodimo se riječima o. Ante Gabrića „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje. I darovi i život! Najslađe je kad sve možeš dati."

 

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 24. 10. 2023. 11:43

72 sata bez kompromisa

Mladi volonteri Srednje škole Metković i Gimnazije Metković su dana 13. listopada 2023. godine u sklopu projekta "72 sata bez  kompromisa” kojeg organizira Franjevačka mladež iz Župe sv. Ilije iz Metkovića ponovno  uređivali okoliš naše škole, okoliš rodne kuće oca Ante Gabrića kao i njen unutarnji prostor.

Veliko hvala svim volonterima!

 

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 17. 10. 2023. 08:15

Regionalni dan domaće spize

Dana 12. listopada 2023. godine u Pločama je Srednja škola Andrije Kačića Miošića Ploče organizirala treći "Regionalni dan domaće spize".
 
Ova manifestacija provodi se u sklopu projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik, a ima za ciljeve promociju turističko-ugostiteljskih zanimanja, dijeljenje primjera dobre prakse među kolegama i učenicima i promicanje gastronomije kao važnog turističkog potencijala.
Dan je započeo radionicama u ugostiteljskom praktikumu i pripremom tradicionalnih jela, a završen predstavljanjem i degustacijom pripremljenih jela na školskom igralištu.
Manifestaciji su prisustvovali i učenici i nastavnici Srednje škole Metković.

Izvor:

Službena facebook stranica Srednje škole Andrije Kačića Miošića Ploče

Više možete vidjeti u našoj galeriji slika na OPŠIRNIJE!

⬇️⬇️⬇️

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 13. 10. 2023. 10:02

Raspored informacija za roditelje i termini konzultacija profesora

Raspored informacija za roditelje učenika prvih i drugih razreda možete preuzeti OVDJE.

 

Raspored informacija za roditelje učenika trećih i četvrtih razreda možete preuzeti OVDJE.

 

Termine konzultacija profesora možete preuzeti OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 28. 9. 2023. 09:42

Održan okrugli stol u sklopu projekta Informiranje o EU – 10 godina zajedno

U sklopu projekta Informiranje o EU –  10 godina zajedno, financiranog od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Srednjoj školi Metković održan je okrugli stol u svrhu prezentiranja projekta predstavnicima škole.

Voditeljica projekta Mirela Kozina je ispred Udruge cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići prisutne pobliže upoznala s radom Udruge i projektom koji se radi u suradnji sa nastavnicom Srednje škole Metković Brankom Kosović. Okruglom stolu su prisustvovali ravnatelj škole Marijo Obradović, knjižničarka Ivana Ujdur, pedagoginja Violeta Oršulić, socijalna pedagoginja Ana Vidović, nastavnica stručne skupine predmeta Ana Kozina kao i ostali zainteresirani.

Ugodno druženje i zanimljivi razgovori obilježili su druženje, zaključak je svih prisutnih.

Udruga Leptirići zahvaljuje Srednjoj školi Metković na suradnji "nadajući se da će ih u budućnosti biti još“.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka Kosović  datum: 6. 9. 2023. 11:37

Ulazak prvih razreda

Mole se svi učenici prvih razreda da u ponedjeljak, 4. rujna 2023. dođu u 07:15 ispred glavnog ulaza škole, gdje će ih po redoslijedu njihovi razrednici uvesti u školu i kabinete.

 

1. B (građevinski tehničar) – ANTONELA VASILJ – kabinet broj 14

 

1.C/E/L(automehaničar/elektromehaničar/instalater gr. i klim.) -JOSIP VASILJ– kabinet broj 15

 

1.D ( elektrotehničar ) – JOSIP CVITANOVIĆ – kabinet broj 13

 

1.F/H( konobar/kuhar ) – NINA KOMAZIN – kabinet broj 2

 

1.G (vozač motornog vozila) – IVANA LEONTENKO – kabinet broj 4

 

1.i (ekonomist) – SANJA RAGUŽ – kabinet broj 6

 

1.J (upravni referent) – ŽELJKA DODIG- kabinet broj 5

 

1.K (modni tehničari) – MARIJA MENALO – kabinet broj 3

 

1.M (pomoćni kuhari slastičar) – TATJANA MATIĆ – kabinet 16A

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Ujdur  datum: 1. 9. 2023. 10:36

PRVI DAN NASTAVE